MEDIESTORM: Boris Johnsons rådgiver Dominic Cummings er i hardt vær for tiden, etter avsløringene om at han har brutt britenes strenger corona-regler. Video: AP Vis mer

Coronaviruset

Utskjelt Johnson-rådgiver: - Angrer ikke

Dominic Cummings sier det kan ha vært en feil å ikke orientere statsministeren om den sterkt kritiserte reisen, men mener ikke han har brutt reglene.

Publisert

Dominic Cummings, statsminister Boris Johnsons nære rådgiver, er i hardt vær etter avsløringer av at han har brutt britenes strenge corona-karanteneregler.

I dag forklarte han seg under en direktesendt pressekonferanse i rosehagen i Downing Street 10.

Bakgrunnen er at Cummings ble observert i Durham, som ligger utenfor hans egen hjemmeregion, samtidig som han var i karantene med antatt coronasmitte. Cummings reiste til Durham 27. mars.

Bruddet på karantenereglene har blitt begrunnet med et ønske om at familiemedlemmer skulle hjelpe til med å passe på sønnen.

- I går forklarte jeg handlingene og tankene mine til statsministeren. Jeg er blitt bedt om å gjenta denne forklaringen her, sier Cummings mandag.

CORONAVIRUSET: Storbritannias statsminister Boris Johnson måtte svare på hvorvidt han mener hans rådgiver, Dominic Cummings har gått over streken. Video: AP Vis mer

Dro til hytte

Seniorrådgiveren erkjenner at han burde ha uttalt seg tidligere, og benytter anledningen til å avvise rykter om at han har vært en motstander av coronatiltak.

Cummings sier han bestemte seg for å dra etter at kona fortalte ham at hun var syk, og mistenkte coronasmitte.

- Jeg trodde det beste jeg kunne gjøre var å kjøre til en isolert hytte ved mine foreldres gård. Konklusjonen min var denne: Dersom både jeg og kona mi ble syke, kunne slektninger ta hånd om sønnen vår.

Han viser gjentatte ganger til at veiledningene gir rom for unntak i tilfeller av «eksepsjonelle omstendigheter» knyttet til små barn.

Cummings forteller at han ikke trodde det var risiko forbundet med reisen, og at han ikke varslet statsministeren.

Han erkjenner også at han kjørte 48 kilometer fra gården til byen Barnard Castle 12. april, for å teste synet sitt i påvente av kjøreturen hjem til London, ifølge BBC.

13. april var han etter eget utsagn tilbake i London. Han avviser at han dro tilbake til Durham seinere.

- Jeg angrer ikke på det jeg gjorde. Man kan være uenig med tankerekken min, men jeg tror det jeg gjorde var rimelig etter omstendighetene, sier han etter spørsmål fra pressen.

- Ikke brutt reglene

Cummings sier imidlertid at han har forståelse for reaksjonene, og at det «kan ha vært en feil» at han ikke orienterte statsministeren.

Verken Cummings eller kona er blitt testet for coronaviruset. Han understreker at familien ikke hadde nærkontakt med foreldrene under oppholdet på gården.

- Jeg kan ikke se at jeg har brutt reglene, sier han.

Søndag kveld holdt Boris Johnson en pressekonferanse der han erklærte full støtte til sin rådgiver.

- Han fulgte instinktene til enhver far og forelder. Jeg klandrer ham ikke for dette, sa Johnson.

Statsministeren la til at retningslinjene under coronakrisa åpner for individuelle vurderinger i situasjoner hvor det er spesielle behov for barneomsorg.

Åpner butikkene

Under en pressekonferanse mandag kveld orienterte statsminister Johnson om siste nytt om coronasituasjonen.

- Vi gjør framskritt, sier Johnson.

Ifølge statsministeren er smittetallet stabilt under 1.

Det var stor spenning knyttet til hva Johnson eventuelt ville si om Cummings-saken, men i stedet presenterte han en annen stor nyhet:

Fra og med 1. juni kan utendørsmarkeder åpne igjen. Fra og med 15. juni kan alle andre butikker åpne. Det på betingelse av at smitten ikke øker, og at alle aktører følger landets smitteverntiltak.

- Vi vet at viruset i mindre grad smitter utendørs, og det er lettere å følge retningslinjene utendørs, sier Johnson.

Regjeringen legger også fram en veileder. Intensjonen er at butikkene skal få god tid til å gjennomføre tiltak før åpningen, sier statsministeren.

På spørsmål fra frammøtt presse om Cummings-saken, viser Johnson til at han ikke kjente til Cummings' reise på forhånd.

Statsministeren sier han hadde en samtale med Cummings mens han selv var syk, men at han ikke hadde fokus på saken før den kom fram i media. Videre gjentar Johnson at han mener Cummings handlet innenfor retningslinjene, «med integritet».

- Min konklusjon er at han handlet rimelig lovlig, sier statsministeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer