Utskjelt og ferdig - nå er Sylvi Listhaug tilbake

409 dager etter at Sylvi Listhaug (Frp) trakk seg som justisminister etter en høyst kontroversiell Facebook-post, kom i dag nyheten om at hun er tilbake i regjering.

TILBAKE IGJEN: Nestleder i Fremskrisspartiet Sylvi Listhaug bli ny eldre- og folkehelseminister. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, skrev Sylvi Listhaug (Frp) i en Facebook-oppdatering 20. mars i fjor, hvor hun gjorde det klart at hun trakk seg som Norges justisminister.

Det hadde stormet rundt Listhaug i lengre tid, og presset mot både henne og statsminister Erna Solberg hadde økt kraftig i ukene og dagene fram til hun trakk seg.

Særlig var det en mye omtalt Facebook-post Listhaug hadde lagt ut fredag 9. mars, med et bilde av islamister og med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del», som fikk begeret til å renne over hos mange.

TERRORISTER: Daværende justisminister Sylvi Listhaugs utspill om terrorister og Arbeiderpartiet skapte politisk furore. Foto: Skjermdump/Facebook
TERRORISTER: Daværende justisminister Sylvi Listhaugs utspill om terrorister og Arbeiderpartiet skapte politisk furore. Foto: Skjermdump/Facebook Vis mer

Mange oppfattet innlegget som sterkt krenkende i lys av terroren på Utøya i 2011.

Det høyintensive dramaet som fulgte de neste dagene fylte avisforsidene og sosiale medier.

For bråket hadde bare så vidt begynt:

10. mars: Dagen etter Listhaugs høyst kontroversielle Facebook-innlegg anmoder Ap-leder Jonas Gahr Støre statsminister Erna Solberg (H) om å irettesette Listhaug. Solberg avviser forespørselen.

- Det er opprørende. Og veldig trist. Landets justisminister poster dette innlegget som får stå time etter time uten at landets statsminister sier et ord, skriver Støre på Facebook.

Samme kveld kommenterer Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng saken på Facebook:

- I dag er det premiere på filmen Utøya 22. juli. Etter å ha lest Facebook-statusen landets justisminister la ut for noen timer siden har jeg to oppfordringer til henne: Først bør hun se filmen. Deretter bør hun gå og skamme seg.

SYLVI LISTHAUG MINISTER IGJEN: Statsminister Erna Solberg (H) har valgt ut Sylvi Listhaug (Frp) som ny eldre- og folkehelseminister. Video: Fredrik Netskar Filtvedt / Dagbladet Vis mer

11. mars: Støre langer igjen ut mot Solberg, som han mener er «dønn feig» som ikke vil sette ned foten for Listhaugs «grove overtramp».

I en e-post til NTB svarer Listhaug på kritikken:

- Vi lever i en usikker tid hvor vi trenger nødvendige verktøy for å bekjempe terror og trygge landet vårt. Hvis Ap ikke liker å få kritikk for at de stemmer ned dette forslaget, er de velkommen til å snu, skriver Listhaug.

12. mars: Statsminister Erna Solberg hadde fram til denne dagen ikke ønsket å irettesette Listhaug for Facebook-innlegget. Under et møte med pressen i forbindelse med budsjettkonferansen i Hurdal 12. mars har hun imidlertid følgende å si:

- Formen til Facebook-posten til Sylvi Listhaug var for tøff, og har ført til at retorikken i saken overdøver substansen i den.

Frp-nestor Carl I. Hagen sier til Aftenposten at Solberg skulle støttet Sylvi Listhaug etter Facebook-innlegget, og reagerer på at statsministeren kritiserer ordbruken.

- Det er utidig av statsministeren å kommentere Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg slik hun gjorde. Når noen henger bjellen på katten, så burde hun gi full støtte i avveiningen mellom rettssikkerhet for norske borgere og om terrorister skal beholde pass og få være i Norge, sier Hagen til Aftenposten.

13. mars: KrF følger opp med et krav om at Listhaug skal møte opp i Stortinget og beklage Facebook-utspillet. Listhaug selv legger samme dag ut en ny post på Facebook, der hun sier det aldri var meningen at den opprinnelige meldingen skulle kunne knyttes til 22. juli-terroren.

Dagbladet kan samme kveld fortelle at bildet Listhaug har brukt i det kontroversielle innlegget, har blitt brukt uten tillatelse.

Bildet tilhører Associated Press, og rettighetene forvaltes av NTB scanpix i Norge. De bekrefter overfor Dagbladet at Sylvi Listhaug ikke har betalt for bildet eller bedt om å få bruke det.

TRUMPRETORIKK: Retorikkekspert Andreas Birger Johansen sier at Sylvi Listhaug bruker samme retorikk som Trump. Han kaller måten hun snakker på «klassisk stemmesamlende retorikk». Foto: Dagbladet / NTB Scanpix / Klipp: Emilie Rydning Vis mer

14. mars: Listhaug velger å slette «terroristinnlegget» fra Facebook på grunn av manglende rettigheter til å bruke bildet fra nyhetsbyrået Associated Press. Samme dag fremmer partiet rødt mistillitsforslag mot Listhaug.

Først da ber statsminister Erna Solberg, på vegne av hele regjeringen, om unnskyldning for Listhaugs terrorutspill. Solberg sier imidlertid at hun fortsatt har tillit til Listhaug som statsråd.

15. mars: «Hele» Norge venter på at Listhaug skal beklage det omstridte Facebook-innlegget. Klokka 11.24 går justisministeren på Stortingets talerstol, og ber om unnskyldning overfor de som «føler seg såret av kommunikasjonen i denne saken».

Jonas Gahr Støre er ikke imponert, og sier «dette er ikke bra nok». Hele fire ganger ender Listhaug opp med å stille seg opp foran forsamlingen for å beklage.

Stortinget vedtar et såkalt daddelforslag. Et daddelvedtak er den skarpeste kritikken Stortinget kan gi en statsråd uten at det er mistillit. Det innebærer sterk kritikk av Listhaug, og Ap-leder Støre slår fast at Listhaugs unnskyldning ikke holder.

PÅ DET FJERDE SKAL DET SKJE: Sylvi Listhaug gikk opp på talerstolen fire ganger for å unnskylde seg for Facebook-innlegget sitt under debatten på Stortinget. Video: Stortinget Vis mer

16. mars: Ap og de øvrige opposisjonspartiene gjør det klart at de vil stemme for Rødts mistillitsforslag. Listhaug lar seg avbilde i Justisdepartementet med et hav av blomster og hilsener.

17. mars: Ap-leder Støre sier at partiet kan akseptere at Listhaug fortsetter i regjeringen, men i en annen ministerpost. Også KrF-leder Knut Arild Hareide sier dette kan være løsningen for å unngå mistillit.

Frp-leder Siv Jensen gjentar samme dag at hun har full tillit til Listhaug, og flere andre Frp-ere sier det er uaktuelt å flytte Listhaug til et annet departement.

18. mars: Støre gjentar at han er innstilt på å felle regjeringen i stortingsmøtet tirsdag 20. mars.

19. mars: KrF-leder Knut Arild Hareide slår fast at statsministeren må «ta grep» for å unngå en mistillitssituasjon. Partiet avholder et nær fem timer langt ekstraordinært landsstyremøte. Når partileder Hareide kommer ut etter møtet er det klart: KrFs landsstyre har ikke tillit til Sylvi Listhaug.

IKKE TILLIT: Krf har hatt møter om mistillitsforslaget. Landsstyret har ikke tillit til Sylvi Listhaug. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Det er nå opp til Erna Solberg om hun vil kvitte seg med Listhaug eller stille kabinettsspørsmål i morgen og dermed risikere å miste regjeringsmakten.

- KrFs landsstyre har gitt tydelige råd til partiets stortingsgruppe i denne krevende saken. Og KrFs landsstyre har uttrykt at de ikke har tillit til den sittende justisministeren. Og de ber Erna Solberg om å ta grep, så vi unngår å få en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sier Hareide i en kort uttalelse.

Statsminister Erna Solberg hadde i forkant av møtene varslet KrF-leder Hareide om at hele regjeringen vil gå av dersom KrF stiller seg bak forslaget sammen med resten av opposisjonen.

Tirsdag 20. mars: Klokka 8, to timer før skjebnemøtet i Stortinget skal ta stilling til mistillit mot Sylvi Listhaug, melder Listhaug selv på Facebook at hun trekker seg som statsråd.

Regjeringskrisen er unngått, men Listhaug går ut med et brak når hun erklærer at den siste uka har vært en heksejakt med et mål om å kneble ytringsfriheten.

- Jeg er glad for at Siv og hele partiet var villig til å legge regjeringsdeltakelsen til side for å støtte meg som justisminister. Men jeg kan ikke tillate at min avgang åpner for at Frp mister makt og gjennomslag, skriver Listhaug i et innlegg som også blir postet på Facebook-sidene hennes.

Hun framholder at hun går av frivillig.

GÅR AV: Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det har vært helt opp til meg selv om jeg skulle stå hele veien ut, eller om jeg skulle trekke meg, skriver Listhaug

Listhaug beskriver i sitt Facebook-innlegg den siste uka som «helt surrealistisk» og en «heksejakt».

- Et facebookinnlegg, som overhodet ikke hadde noe med 22. juli å gjøre, og som jeg har beklaget at ble lagt ut, har omgjort norsk politikk til en barnehage. Da mener jeg det er mitt ansvar å opptre voksent, skriver hun.

- Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges framtid, fortsetter hun.

Listhaug sier helt vanlige mennesker den siste uka er blitt stemplet og hengt ut på det groveste, bare fordi de støttet henne og Frp. Samtidig slår hun fast at hun absolutt ikke vil tie stille fra sin nye posisjon som stortingsrepresentant.

- Når jeg nå går av lover jeg å ikke gå stille i dørene på Stortinget. Nå kommer jeg til å konsentrere meg hundre prosent om å fronte Frp's politikk sammen med mine gode stortingskolleger, sier Listhaug.

Også finansminister Siv Jensen (Frp) går hardt til angrep på sine politiske motstandere i Stortinget. Jensen hevder mistilliten mot Listhaug har handlet mer om moral, anstendighet og ord enn om politiske uenigheter.

- Sylvi Listhaug har bedt om unnskyldning og gjort det flere ganger. Det har blitt en debatt om debatten i stedet for å diskutere politikk. Det norske folk ønsker å høre hva politikerne deres mener og at vi kan ha meningsbrytning på hva slags løsninger vi har, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Listhaug kaller videre KrF et parti «uten ryggrad» og sier at Jonas Gahr Støre er «uskikket» til å være statsminister. Etter disse angrepene, slår Listhaug likevel fast at denne saken viser at «ytringsfriheten knebles» av Arbeiderpartiet.

Tilbake i regjering

Fredag morgen kom nyheten om at Frp-politiker Sylvi Listhaug igjen trer tilbake i statsminister Erna Solbergs regjering.

Hun skal ta over ministerposten til Frp-politiker Åse Michaelsen, som er eldre- og folkehelseminister. Michaelsen tiltrådte som minister 17. januar 2018.

Ministerposten er en del av Helse- og omsorgsdepartementet.

Listhaug ble presentert på Slottsplassen like etter klokka 11.15 i dag. Allerede har det kommet sterke reaksjoner på at Listhaug er ønsket velkommen tilbake i Solberg-regjeringens varme.

- Flopp skal styre fiasko. Sylvi Listhaug mislyktes som eldrebyråd og har allerede bevist at hun er en statsråd som prater mye, men gjør lite. Listhaug kommer til å prate mer enn forgjengeren, men hun kommer ikke til å få gjort noe, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer