Utskjelt og utbygd

Navn: Kjell Opseth Alder: 64 Yrke: Stortingsrepresentant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som hadde ventet den minste innrømmelse fra Kjell Opseth da han møtte for Stortingets kontrollkomité kjenner ham ikke. Det ble ikke engang tilløp til dramatikk da Norges mest utskjelte samferdselspolitiker forklarte seg om byggingen av Norges mest utskjelte flyplass. Gardermoen ligger der, og Kjell Opseth sitter der og sier at en statsråd ikke har noe å tjene på å holde opplysninger tilbake for Stortinget.

- Den statsråden som prøver seg på det, lever et farlig liv, sa han.

Og Opseth har selvsagt rett i at det er etterpåklokskapen som nå rår i striden om hovedflyplassen. Etter den uforklarlige omveien om Hurumlandet, var det ikke snakk om annet enn Gardermoen og kanskje en delt løsning med Fornebu. Og Opseth gjør ikke noe stykkevis og delt. Han bygde Gardermoen som han bygde flyplasser, stamveier, bruer og tunneler på Vestlandet og i andre landsdeler. Ingen moderne norsk samferdselspolitiker har skaffet så mange kilometer vei og fastlandsforbindelser i kongeriket. Og få har skaffet seg flere uvenner underveis.

Og det er ikke nødvendigvis fordi han valser motstanderne flate som asfaltdekket i Sogn og Fjordane. Opseth lukter politikk og politiske muligheter på lang avstand og vet nesten instinktivt hva han kan få gjennom. Han fikk med seg SV på å bygge stamveien gjennom Lærdal mot å love planlegging av Ringeriksbanen. Som det kanskje ikke blir noe av. Dels fordi Opseth ikke hadde all verdens tiltro til jernbane, dels fordi vi neppe får en samferdselsminister av hans kaliber på lenge.

For urbane østlendinger framstår denne bistre elektrikeren fra Førde som inkarnasjonen av en politisk hestehandler. En innful vestlending som lurer penger fra sentrale strøk ut i distriktene. Faktisk er det slik at han sier hva han vil, og deretter får det som han vil. Han er bedre forberedt enn andre politikere, han er staere, og han bryr seg ikke mye om hvor støtten kommer fra. Når vedtaket skal fattes, er en stemme en stemme om den kommer fra SV, RV eller Fremskrittspartiet. Mange av hans egne partifeller har reagert på Opseths allianse med Fred. Olsen og Øystein Hedstrøm, men de vet bedre enn å legge seg ut med ham. Han kan være så snill og omgjengelig han vil, men han er en mann folk nærmer seg med en viss forsiktighet.

Ikke hjemme i Førde. Han reiser hjem til sin Hjørdis hver eneste fredag, og lørdag er han å finne i diskusjon med folk utenfor Domus. Det heter diskusjoner også i Førde, selv om det høres ut som bygdekrangel.