Utskjelt og utmeldt

Navn: Raymond Johansen Alder: 40 Yrke: Statssekretær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ikke noen statssekretær i UD har hatt den bakgrunn fra praktisk politikk som Raymond Johansen. I 1989 dro den daværende rørleggeren sammen med åtte kolleger til Armenia. I bagasjen hadde de 6000 meter med rør, 60 vannklosetter og 60 vaskeservanter for å bygge opp et hospital med 200 senger, den norske folkegaven til armenerne etter katastrofejordskjelvet.
  • Denne oppgaven i praktisk bistandspolitikk blir for rene drømmereisen å regne i forhold til det han fikk gjennomgå som SV-byråd for samferdsel og miljø i Oslo vinteren 1993- 94. Det var det året det ble virkelig bratt og glatt. Snøen lavet ned, snøen ble liggende og ingen gjorde noe forsøk på å fjerne den. Og den flåkjefta byråden var dum nok til å erklære over hele Aftenpostens forside at nå måtte folk finne fram spaden og måke selv. Slik ble Johansen den mest utskjelte mann i hovedstadens historie.
  • Nå har han vært ute med kjeften igjen. I et intervju med NTB framholdt han palestinernes selvfølgelige rett til å forsvare seg mot israelske soldater som har okkupert deres land. Ordene hans var kanskje ikke veiet på den fineste gullvekt, og ble muligens heller ikke videreformidlet med den største nennsomhet. Men det var nok til å framkalle det største raseri hos Ariel Sharon & Co. Ambassadør Mona Juul ble innkalt på teppet i israelsk UD der de forlangte blank beklagelse og straff for statssekretæren.
  • I en tid da Israel er i ferd med å tape den siste rest av sympati og velvilje på grunn av sin brutale framferd i de okkuperte områdene, framstår det ikke som beundringsverdig at Johansen legger seg flat for regjeringen i Jerusalem. Etter først å ha uttalt til NTB at han var korrekt gjengitt, bråsnur han i et intervju med Jerusalem Post Radio, der han sier seg «svært feilsitert».
  • Det er i det hele et gjennomgående trekk i Raymonds karriere å bli utskjelt. Først som snømåkebyråd, så for å skifte standpunkt i EU-striden fra tviler til ja-mann. Det kostet ham jobb og posisjon. Ved kommunevalget i 95 ble SV halvert fra 14,4 prosent i 1991, og Raymond fikk mye av skylda. Etter at han i 97 meldte seg inn i Arbeiderpartiet, snudde lykken igjen. Han fikk fin jobb i NORAD, og gledet seg over endelig å få stelle med utenrikspolitikk igjen.
  • Da var det ikke den nærmeste familie som gledet seg. Hans onkel heter Thorbjørn Berntsen og svigerfaren Reiulf Steen. Både i Utviklingsdepartementet og seinere i UD er han godt omtykt og populær, det er han også i nabolaget på Veitvedt.
  • Men ikke i Jerusalem.