GLISER: Den utskjelte Georgios Papandreou på vei til møtet i parlamentet seint i går kveld. Papandreou sjokkerte alle, deriblant sin egen finansminister, ved å kunngjøre at han ønsker en folkeavstemning om krisepakka fra EU. Foto: Reuters/Yiorgos Karahalis/Scanpix
GLISER: Den utskjelte Georgios Papandreou på vei til møtet i parlamentet seint i går kveld. Papandreou sjokkerte alle, deriblant sin egen finansminister, ved å kunngjøre at han ønsker en folkeavstemning om krisepakka fra EU. Foto: Reuters/Yiorgos Karahalis/ScanpixVis mer

Utskjelt statsminister: - Vi krever respekt

En glisende Georgios Papandreou insisterer på folkeavstemning om redningspakke, tross tilnærmet panikk i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter et sju timer langt krisemøte i regjeringen som var ferdig ved 3-tiden natt til onsdag, valgte alle ministrene å støtte folkeavstemningen om eurosonens krisetiltak.

Men flere av ministrene uttrykte skepsis selv om de offisielt sluttet opp om Papandreous forslag. Noen stilte spørsmål ved tidspunktet for avstemningen og lurte på hvorfor de ikke var blitt informert på forhånd.

- Jeg mener dette var en feil beslutning som må omgjøres. Vi må ikke risikere posisjonen vår i eurosonen, skal en av dem ha sagt, ifølge NTB.

Papandreou, derimot, er klokkeklar på at hans utskjelte idé er den beste:

Ja eller nei - Vi vil ikke innføre noen ordning med tvang, men bare med støtte fra det greske folk. Dette er i tråd med vår demokratiske tradisjon, og vi forlanger respekt for dette også i utlandet, erklærer Papandreou ifølge nyhetsbyrået AP.

- En folkeavstemning vil gi et klart mandat og være et klart budskap både i og utenfor Hellas, om vår europeiske kurs og vår deltagelse i euroen.

Papandreou mener spørsmålet ikke er hvem som skal styre Hellas:

- Men heller ja eller nei til dette forslaget, ja eller nei til Europa, ja eller nei til euroen, fortsetter den utskjelte statslederen - mens børsene i Europa raser - og de europeiske stormaktene klør seg i hodet.

Flere av Papandreous partifeller i nasjonalforsamlingen har uttrykt dyp skepsis til regjeringens politikk. En av dem forlot tirsdag regjeringspartiet PASOK, mens andre mener det bør dannes en nasjonal samlingsregjering og utskrives nyvalg.

Fortsatt optimist Papandreou må ha flertall i nasjonalforsamlingen for å få vedtatt avstemningen og komme helskinnet fra tillitsvotumet som etter planen skal holdes fredag.

Ved valget den 4. oktober 2009 ble PASOK største parti med 43,94 prosent av stemmene. De hadde 160 mandater av totalt 300, og med det rent flertall i parlamentet. Siden 2009 har flere medlemmer valgt å bryte ut av partiet, noe som har redusert PASOKS mandatttall til 153.

Børsene over hele Europa endte med store fall og røde tall i går.

Ved stengetid klokka 17.30 hadde hovedindeksen på Oslo Børs falt 4,24 prosent til 367,94 poeng. Hele 124 selskaper på Oslo Børs hadde nedgang, mange av dem kraftig. Bare 14 selskaper steg.

FORTVILER: Posituren til denne aksjemegleren taler for seg selv - på den fallende New York-børsen i natt norsk tid. Hellas' plutselige unnamanøver skaper frykt både i USA og Europa. Foto: AP/Richard Drew/Scanpix
FORTVILER: Posituren til denne aksjemegleren taler for seg selv - på den fallende New York-børsen i natt norsk tid. Hellas' plutselige unnamanøver skaper frykt både i USA og Europa. Foto: AP/Richard Drew/Scanpix Vis mer

Også børsen i Hellas falt kraftig og endte med et fall på hele 6,9 prosent. Italia lå like bak med en nedgang på 6,8 prosent. DAX-indeksen i Frankfurt gikk ned med 5,0 prosent, mens CAC-indeksen i Paris falt 5,38 prosent. FTSE 100-indeksen i London klarte seg noe bedre med n nedgang på 2,21 prosent.

Sterk bekymring Rentene på Italias statsobligasjoner vakte særlig bekymring, siden de ufortrødent klatret oppover. Det skjedde til tross for at Mario Draghi på sin første dag på jobben som europeisk sentralbanksjef forsøkte å gripe inn i markedet.

- Det som er spesielt skremmende, er at dersom sentralbanken virkelig har kjøpt italienske obligasjoner, så er det første gang de har grepet inn i markedet uten å klare å senke rentene. Vi kan ha nådd tippepunktet, sier Gary Jenkins fra selskapet Evolution Securities til avisa Financial Times.

Italia betaler ifølge NTB nå like høye renter for å låne penger som Hellas, Irland og Portugal gjorde da de ble tvunget til å be om internasjonal krisehjelp.

- Rykter om militærkupp Samtidig som den økonomiske uroen forverret seg, kom det tirsdag meldinger om at hele den greske militære ledelsen var blitt skiftet ut.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har en kilde i landets forsvarsdepartement forklart at utskiftningene har vært planlagt en tid og at de ikke har noe med den politiske uroen å gjøre. Den militære ledelsen i Hellas skiftes vanligvis ut hvert andre eller tredje år.

Samtidig hevder den britiske avisa Daily Mail at det går rykter om et mulig militærkupp i Hellas. Dette er ikke bekreftet av andre kilder, men den greskkypriotiske økonomen Christopher Pissarides betegner situasjonen som bekymringsfull.

Papandreou reiser i dag til Cannes for et krisemøte med blant andre Tysklands statsminister Angela Merkel, den franske presidenten Nicolas Sarkozy og flere andre internasjonale ledere. I morgen møtes G20-landene i samme by.

PROTESTERTE: Demonstranter utenfor det greske parlamentet i går. Foto: AP/Thanassis Stavrakis/Scanpix
PROTESTERTE: Demonstranter utenfor det greske parlamentet i går. Foto: AP/Thanassis Stavrakis/Scanpix Vis mer