Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utskjelt under pølsespising: - Drapsmann!

Mange brasilianere har fått president Jair Bolsonaros bagatellisering av coronaviruset i vrangstrupen.

UTSKJELT: Lørdag kveld besøkte Jair Bolsonaro en fortausrestaurant for å få seg en matbit. Som tilbehør fikk han både mais og en dose kjeft. Foto: Adriano Machado / Reuters / NTB Scanpix
UTSKJELT: Lørdag kveld besøkte Jair Bolsonaro en fortausrestaurant for å få seg en matbit. Som tilbehør fikk han både mais og en dose kjeft. Foto: Adriano Machado / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Den som vet hvordan pølser og politikk lages, sover ikke godt om natta», skal den amerikanske poeten John Godfrey Saxe ha sagt.

Hvordan Brasils president, Jair Bolsonaro, sov etter at han lørdag kveld var «ute blant folk» for å få seg en pølse, vites ikke, men han fikk i alle fall det glatte lag mens han sto på gata og spiste, skriver The Guardian.

- Drapsmann, søppel og fascist!

- Kom deg på jobb, din boms!

Bagatelliserer virus

Årsaken er Bolsonaros politikk, og hans avslappede forhold til coronaviruset, som han lenge har bagatellisert.

Lørdag kveld var det riktignok også flere som ropte presidentens kallenavn «Mito» («legende»), men hans motstandere slo med gryter og steikepanner og ropte ut sin misnøye.

Bolsonaro er i åpen konflikt med de fleste av landets 27 delstatsguvernører fordi han nedtoner virusets alvorlighet, og presser på for å heve restriksjoner for å redde landets økonomi.

Bolsonaro er svært skeptisk til mange smitteverntiltak, da han mener de rammer Brasils økonomi svært hardt.

Det er heller ikke lenge siden Bolsonaro personlig møtte hundrevis av støttespillere som trosset forbudet mot å gå ut i Brasília. Bolsonaro hilste dem med å ta noen armhevinger, og inviterte med seg 20 fallskjermjegere som sverget troskap til presidenten og hans familie.

I São Paulo, der João Doria, en av Bolsonaros mest uttalte rivaler, styrer, har over 6000 mennesker mistet livet. Doria har etter beste evne forsøkt å overbevise delstatens 44 millioner innbyggere om å holde seg hjemme, men ikke alle hører på ham.

FÅR KRITIKK: Brasils president Jair Bolsonaro kritiseres. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Surrealistisk oppførsel

Pastoren og aktivisten Carlos Costa fra Rio mener Bolsonaro har skylden for at coronaviruset rammer så hardt som det gjør i Brasil.

- Oppførselen hans er helt surrealistisk. Vi er midt i en pandemi. Folk dør i overfylte sykehus og han feller ikke ei eneste tåre. Han uttrykker ingen anger, sier Costa.

Jair Bolsonaro anbefaler også, sammen med sin egen helseminister, bruk av malariamedisin mot covid-19, på tross av at en ny stor undersøkelse tyder på at medikamentet ikke har noen effekt, men heller øker risikoen.

Like før helga fastslo Verdens helseorganisasjon (WHO) at Sør-Amerika er det nye episenteret for coronaviruset, med Brasil som det hardest rammede landet.

I São Paulo kom det kraftige advarsler fra byens ordfører for bare få dager siden.

- Vi er i ferd med å kollapse, sa ordfører Bruno Covas.

Ifølge BBC brukte sykehusene i millionbyen på det tidspunktet 90 prosent av sykehuskapasiteten. Det betyr at dersom virusspredningen ikke begrenses vil sykehusene være fulle i løpet av de neste to ukene.

Helseeksperter har også advart mot at det reelle smittetallet er langt høyere enn det registrerte, grunnet mangel på testing.

Innreiseforbud

Smittespredningen i Brasil får også konsekvenser for landet. For nasjonal sikkerhetsrådgiver ved Det hvite hus, Robert O'Brien, får under et intervju med CBS News langt i å antyder at det vil bli innført innreiseforbud fra Brasil.

Avgjørelsen vil ifølge O'Brien komme i løpet av dagen.

- Vi håper at det vil være midlertidig, men på grunn av situasjonen i Brasil kommer vi til å gjøre alt vi kan for å beskytte det amerikanske folket, sier O'Brien.

Sikkerhetsrådgiveren legger også til at USA vil vurdere å innføre restriksjoner på reisende fra andre land også, men at det er en vurdering som gjøres individuelt for hvert land.

MØTTE HVERANDRE: For en kort stund siden traff Donald Trump Brasils president Jair Bolsonaro for å diskutere coronaviruset. Nå spekuleres det i at Bolsonaro selv er smitta. Det melder brasilianske medier. Video: AP Vis mer

Skulle USA komme til at de vil innføre reiserestriksjoner, er det ingen overraskelse. Allerede tirsdag varslet Trump at det ble vurdert.

- Jeg vil ikke at folk kommer hit og smitte vårt folk. Jeg vil ikke at folk skal være syke der heller. Vi hjelper Brasil med respiratorer. Brasil har litt trøbbel, det er det ingen tvil om, sa Trump.

Dermed ser det ut til at Trump er mer bekymret for virusets spredning i Brasil enn landets egen president er. I tillegg til å bagatellisere viruset, og presse på for en snarlig gjenåpning av landet og lettelser av smitteverntiltak, har Bolsonaro spredt feilinformasjon om viruset.

Han har uttalte at løsningen på situasjonen er «en dag med fast og bønn», og har promotert ulike medikamenter, som verken er testet eller benyttet i helsebransjen, som en «mirakelkur».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!