I JEANS OG SANDALER: Tvangsarbeiderne skal ha blitt kjørt i busser til arrangementet, og en rekke medier rapporterer at mange arbeidere måtte løpe i sandaler og olabukser. Foto: Mega Marathon Qatar
I JEANS OG SANDALER: Tvangsarbeiderne skal ha blitt kjørt i busser til arrangementet, og en rekke medier rapporterer at mange arbeidere måtte løpe i sandaler og olabukser. Foto: Mega Marathon QatarVis mer

Utskjelte VM-verter ville sette verdensrekord: «Slavearbeidere» måtte løpe maraton i sandaler

- Jeg er forskrekket, men ikke sjokkert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 27. mars forsøkte Qatar å arrangere verdens største maraton, i håp om å gjøre seg fortjent til en plass i Guinness rekordbok.

For at Mega Marathon Qatar skulle å slå rekorden, måtte 50.000 løpere komme i mål. Det klarte de ikke, ifølge rapporter var det 33 000 som stilte til start.

Nå får arrangørene massiv kritikk for sine desperate forsøk på å sette verdensrekord.

- Måtte løpe i sandaler Flere medier melder at arrangørene la press på tusenvis av migrantarbeidere - som til daglig jobber med å bygge infrastruktur og stadioner til fotball-VM i 2022 - for å få dem til å stille opp i løpet. De fleste av disse skal ha vært fra Sørøst-Asia.

Blant arrangørene var Al-Sadd Sports Club, med emiren av Qatar som arrangementets «øvre beskytter».

Tvangsarbeiderne skal ha blitt kjørt i busser til arrangementet, og en rekke medier rapporterer at mange arbeidere måtte løpe i sandaler og olabukser.

- Jeg er forskrekket. Det å tvinge mennesker til å delta i en utholdenhetsidrett burde reise noen øyebryn, sier Nicholas McGeehan, Qatar-forsker ved Human Rights Watch, til Daily Beast.

- Moderne slavearbeid Han påpeker at myndighetene i Qatar er kjent for å være diskriminerende overfor migrantarbeidere, og Amnesty International har tidligere slått alarm mot det de har beskrevet som «slavearbeid» og «grov utnyttelse av migrantarbeidere», i Qatar.

Amnesty International har også uttalt at Qatar utsetter arbeiderne for både fysiske og seksuelle overgrep.

- Mens de bokstavelig talt bygger landet, utnyttes de mange migrantarbeiderne i Qatar på det groveste, sa Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International i Norge, i 2013.

Aidan McQuade, direktør i organisasjonen Anti-Slavery International, har uttalt at det man er vitne til i Qatar er langt verre enn tvangsarbeid.

- Disse arbeidsforholdene og antallet dødsfall minner mer om oldtidens slaveri, da mennesker ble behandler som objekter. Det er ikke lenger en risiko for at VM i Qatar kan bli bygget av tvangsarbeidere - det skjer allerede, sa McQuade i 2013.

Mange hundre dødsfall Den indiske ambassaden i Qatar offentliggjorde i 2014 tall som viste at 89 indiske arbeidere hadde mistet livet fra januar til mai under arbeidet med VM-anleggene. Fra januar 2012 til mai 2014 hadde 567 indere mistet livet.

En tilsvarende rapport fra en nepalsk menneskerettighetsorganisasjon fra samme år fortalte at 400 nepalere så langt hadde mistet livet i bygningsarbeidet.

- Flere arbeidere vil dø under byggingen av stadionene, enn det vil være spillere som spiller på dem, advarte generalsekretær Sharan Burrow i Den internasjonale sammenslutningen av fagforbund (ITUC), da de første avsløringene om dårlige arbeidsforhold kom i 2013.

The Guardian, som har kommet med en rekke avsløringer om det de har beskrevet som slavearbeid i Qatar, avslørte i 2014 at 3000 nordkoreanere er sendt til Qatar for å få VM-prosjektet realisert.

Der bor de i egne leire under slaveliknende forhold, og at de i beste fall sitter igjen med 10 prosent av lønna selv. Enkelte sitter igjen uten noen ting. Anslagsvis 70 prosent går rett til nordkoreanske myndigheter, skriver avisa.

ARBEIDERE BRUKT SOM FANS: Dette arkivbildet fra 2014 viser migrantarbeidere som blir kjørt i bus til en sandvolleyballkamp for å øke antall tilskuere på tribunen. Dette er noe myndighetene i Qatar gjør med jevne mellomrom for få arrangementer til å framstå som mer populære enn det de i realiteten er. Foto: AP/John Leicester
ARBEIDERE BRUKT SOM FANS: Dette arkivbildet fra 2014 viser migrantarbeidere som blir kjørt i bus til en sandvolleyballkamp for å øke antall tilskuere på tribunen. Dette er noe myndighetene i Qatar gjør med jevne mellomrom for få arrangementer til å framstå som mer populære enn det de i realiteten er. Foto: AP/John Leicester Vis mer

- Vi er her for å tjene utenlandsk valuta for landet vårt, sier en av arbeiderne til avisa.

- Folk er misunnelige Det var ironisk nok nettopp denne typen kritikk som var bakgrunnen for at Qatar ønsket å arrangere maratonløpet.

Som arrangørene skriver på sin hjemmeside:

«Mega Marathon Qatar er et klart og tydelig svar på kampanjen som føres av hatere som er misunnelige på Qatars suksess med å være vert for fotball-VM, og på deres falske beskyldninger om forfølgelse av arbeidere og beboere i vårt elskede land.»

Men løpet ble i stedet en brutal illustrasjon på arbeidsforholdene i Qatar. Ifølge Doha News, ble de arbeiderne som forsøkte å bryte løpet beordret til å fortsette maratonet og krysse mållinja.

- Ikke 100 prosent fornøyde På arrangementets offisielle facebookside - som nå er slettet - haglet det med kritikk etter løpet. I følge Doha News skrev en av deltakerne følgende i kommentarfeltet:

- Det var hundrevis av menn som løp i jeans og sandaler, eller barbeint. Flere ble tvunget til å gå mange kilometere før arrangørene innså at de ikke kom til å fullføre, og så ble de kjørt vekk i busser.

Løpet ble også kraftig kritisert for dårlig organisering og at det var for få stasjoner med mat og drikke.

Arrangørene har kommet med følgende kommentar i kjølvannet av kritikken:

- På vegne av de frivillige så beklager vi at vi ikke har levd opp til deres forventninger. Vi forstår deres skuffelse (...). Vi er ikke 100 prosent fornøyd med hvordan arrangementet ble avviklet. Det må gjøres forbedringer dersom vi skal gjenta dette løpet i framtiden.