Utskrevet fire dager før

Den drapssiktede 40-åringen var innlagt på psykiatrisk avdeling, men ble utskrevet bare fire dager før han skal ha gått løs på passasjerene på 17-trikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen skal ha flere innleggelser på psykiatrisk bak seg før han i forrige uke tilbrakte tre dager på psykriatisk poliklinikk på Ullevål universitetssykehus. En rekke personer i det somaliske miljøet sier til Dagbladet at det lenge har vært kjent at mannen hadde alvorlige psykiske problemer.

-  Alle visste at han hadde store problemer. Han holdt seg mest for seg selv, sier en mann som kjenner den drapssiktede 40-åringen.

-  Asosial og aggressiv

Flere Dagbladet har snakket med, opplyser at mannen ofte pleide å gå med kniv. Han skal også ha vært aggressiv.

-  Folk i det somaliske miljøet er redd ham. Han er kjent som aggressiv og vanskelig å være sammen med. Han var et asosialt menneske, sier leder for den somaliske ungdomsorganisasjonen Himmilo Youth in Norway Bashe Musse.

Den siktede har likevel ikke vært helt avskåret fra andre mennesker.

-  Han spilte elgitar i et band og han har bokset, forteller Musse.

Politiet kunne ikke i går kveld ikke si noe om bakgrunnen for at mannen ble utskrevet fra den psykiatriske poliklinikken.

-  Vi vil de neste dagene skaffe oss oversikt over hans forhistorie, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Informasjonsansvarlig Alf Terje Bøhler ved Ullevål universitetssykehus ville i går kveld ikke kommentere utskrivelsen av den drapssiktede 40-åringen. Bøhler begrunnet det med taushetsplikten og at han ikke hadde mulighet til å gå inn i saken seint i går kveld.

Krass kritikk

Helsetilsynet gjennomførte nylig en landsomfattende undersøkelse om flyktninger, asylsøkere og gjenforente. Den viser at informasjonen om helsetjenester og rettigheter for disse gruppene er for dårlig.

Ifølge undersøkelsen er forholdene i Oslo blant de dårligste i landet, skriver nettsida utrop.no. Tunge psykiatriske pasienter får ikke god nok hjelp av kommunen, som heller ikke gir noen retningslinjer for hvor mye informasjon fastlegene skal gi til disse gruppene om kommunens helsetilbud.

Det er også vanskelig for noen asylsøkere og flyktninger å få tilgang til helsepersonell, ifølge undersøkelsen fra Helsetilsynet.

SKAFFER OVERSIKT: Politioverbetjent Finn Abrahamsen sier politiet vil skaffe oversikt over 40-åringens forhistorie.
TRAGEDIE: 40-åringen som knivdrepte Terje Mjåland i Oslo i går hadde alvorlige psykiske problemer. Fire dager før tragedien ble han skrevet ut av klinikken.