Utslagene på gjestestua var sand og grus

Politiet avslutter søket etter Per Vålnes i grunnen under Vollan gjestestue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORDKJOSBOTN (Dagbladet): Klokka 19 torsdag kveld opplyser Trygve Møllebakken, lensmann i Bardu, at politiet avslutter sine søk etter den antatt drepte Per Vålnes i grunnen på Vollan Gjestestue i Balsfjord.

- Avvikene i grunnen viste seg å være sand og grus, sier han.

To av de tre drapssiktede jobbet på gjestestua fram til de ble pågrepet i slutten av oktober og begynnelsen av november i fjor. Omtrent samtidig som Vålnes forsvant ble det støp nytt fundament til et nybygg på gjestestua, og politiet mistenkte at de siktede kunne ha skjult et lik der.

Til sammen har politiet boret 17 hull i golvene - 14 i spisesalen og tre i resepsjonen. To likhunder har vært inne i bygget flere ganger etter at hullene ble boret uten å markere.

Tar prøver Møllebakken forteller at de valgte å bore flere hull i spisesalen enn de hadde planlagt for å være helt sikre på at de traff riktig.

Undersøkelsene ble satt igang etter at det ble klart at en georadarundersøkelse viste flere avvik i sementgrunnen som kunne være på størrelse med et lik. Grunnmuren til det nye tilbygget politiet nå undersøker ble støpt omtrent samtidig med at Vålnes forsvant i 2011.

Politiet skal også hente ut en rekke prøver. Regionlensmann Andreas Nilsen sa i går at dette vil de gjøre uavhengig av om likhundene markerer eller ikke.

- Vi har hele tida vært klare på at vi ville gjøre søk hvis det ble gjort funn med georadaren, sier Nilsen.

- Vi er jo spente på hva disse uregelmessighetene skjuler, sa Trygve Møllebakken tidligere på dagen.

Savnet i to år Per Vålnes har vært sporløst borte siden han 50-årsdag 26. november 2011. 1. desember meldte samboeren ham savnet, og få dager senere ble bilen hans funnet parket i Lavangsdalen. I en elv like ved ble bilnøklene funnet.

HENTER PRØVER: Politiet har hentet ut en rekke prøver fra grunnen under golvet på Vollan Gjestestua. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HENTER PRØVER: Politiet har hentet ut en rekke prøver fra grunnen under golvet på Vollan Gjestestua. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Etter flere måneder med resultatløse søk fikk politiet opplysninger som tydet på at det dreide seg om en drapssak og ikke en savnetsak. I slutten av oktober og begynnelsen av november i fjor ble samboeren, hennes nye kjæreste og en tredje mann i samme bekjentskapskrets pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

De tre har nå sittet i varetekt i nesten et år, og politiet har gitt uttrykk for at søkene ved Vollan Gjestestue vil bli deres siste forsøk på å finne den savnede mannen, med mindre det dukker opp nye, konkrete opplysninger.

BORER I RESEPSJONEN: Politiet har i dag boret i spiseområdet og i resepsjonen på Vollan Gjestestue. Håper er å finne spor etter den savnede og antatt drepte Per Vålnes (50), som har vært sporløst borte siden 1. desember 2011. Foto: Christian Roth Christensen
BORER I RESEPSJONEN: Politiet har i dag boret i spiseområdet og i resepsjonen på Vollan Gjestestue. Håper er å finne spor etter den savnede og antatt drepte Per Vålnes (50), som har vært sporløst borte siden 1. desember 2011. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer