Utslått av influensa

Hissige influensavirus slår oss knockout. Samtidig drikker, suger og svelger vi kostbare plantemedisiner som aldri før i kampen mot snørrete neser og feberhete hoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinterferien betyr plutselig høy feber, tørrhoste og verk i hele kroppen for mange av oss. For to uker siden ble 6647 nordmenn nødt til å søke i senga. Nå regner Folkehelsa med at enda flere er slått ut.

- Antallet syke har nok steget når vi får tallene for uke åtte og ni. Tallene våre viser bare toppen av et isfjell, flere har influensa, sier overlege Liv Fluksrud ved Folkehelsa.
Ekspertene sier at influensaen har kommet når 100 per 100 000 mennesker har blitt syke. I uke sju ble det registrert 151 syke per 100 000. I Sogn og Fjordane, som leder influensaracet, er 629 per 100 000 sengeliggende. Det er både Sydney- og Wuhan-virusene som herjer.

- Selger mer

Samtidig opplever forhandlere av alternative plantemedisiner et formidabelt salg. Dagbladet har kontaktet leverandører av ulike produkter. Kostbare oljer, kapsler og sugetabletter basert på planteekstrakter og urter lover rask bedring, styrket immunforsvar eller død over bakterier og virus. De selger som varmt hvetebrød, influensa er også god butikk.

For halvannet år siden ble GRAPEFRUKTKJERNEEKSTRAKT introdusert i Norge. En flaske på 30 milliliter koster 165 kroner. Som influensakur går det med en flaske på 2-3 dager. I fjor solgte produsenten og leverandøren Vedic Distribution for mellom 4 og 5 millioner kroner.

- Vi selger gradvis mer og mer. Grunnen til at prisen er høy er at råvaren er dyr, og produktet vanskelig å framstille. Grapefrukt har få steiner (kjerner), utrolig mange frukter trengs for å lage ekstrakten, forklarer daglig leder Ole Petter Høye i Vedic.

- God butikk

RØD SOLHATT utvinnes av planten Echinacea, og finnes både i flytende form og som tabletter. Omtrent 15 leverandører selger solhatt i Norge. 50 milliliter koster ca 90 kroner.

- Fra 1996 til i fjor økte salget med 50 prosent. Trenden i år viser at salget holder seg godt. Det er vanskelig å si hva den økende interessen skyldes, vi merket det særlig i fjor. Jungeltelegrafen er nok noe av årsaken. Selvfølgelig er det god butikk, sier salgskonsulent Pål Berentsen i Bioforce, en av solhattleverandørene.

Bioforce vil ikke røpe egne omsetningstall, men antar at omtrent 250 000 flasker ble solgt i fjor fra samtlige solhatt-leverandører.

Rask salgssuksess

Tablettene INFLU-JEGER er basert på ekstrakter av olivenblader og solhatt. Produktet kom til Norge for en måned siden, men har alledede blitt en salgssuksess.

- Vi selger utrolig bra, og lageret er allerede tomt. Nå venter vi på 5000 nye bokser, sier Per Gjelsten i Helsekostsentralen AS.

24 tabletter koster deg 198 kroner. Gjelsten vedgår at det kan bli litt dyrt å bruke dem som anvist: 2 tabletter 4 ganger daglig.

- Men hva koster det ikke både deg og arbeidsgiveren at du er borte fra jobben? spør han, og gir følgende forklaring på prisen:

- Produksjonsprosessen koster mye. Et og et usprøytet blad håndplukkes fra oliventrærne, sier Gjelsten i Helsekostsentralen.

- Store kostnader

SAMBUCOL har virkestoff fra svarthyllbær, og ble introdusert i Norge i fjor. Importøren Medtech Pharma AS melder om 100 000 solgte flasker fra november til nå.

120 milliliter koster 129 kroner, og holder til en 4 dagers kur. Siden november har folk kjøpt Sambucol for nesten 10,2 millioner kroner.

- Produksjonen foregår i Israel. Prisen skyldes store utviklingskostnader over en 10 års periode. Dessuten er det heller ikke ubegrenset tilgang på svarthyllbær, sier Tom Ringstad i Medtech Pharma AS.

Folkehelsas råd til deg som får influensa er å holde senga, drikke mye og eventuelt ta febernedsettende tabletter.

- Ingen av de undersøkelsene jeg har sett på ulike plantepreparater holder vitenskapelige mål etter våre krav, sier Liv Fluksrud i Folkehelsa.

<B>VOND HALS:</B> Lege Per Kittelsen og hans kolleger på Legevakta i Oslo har nok å gjøre om dagen. Her kikker Kittelsen på halsen til Inger Marie Havn fra Tromsøgata i Oslo.