Utslått Veronica gikk runde på runde i luftegården

BREDTVEIT (Dagbladet): Her går Veronica Orderud med tunge skritt runde på runde i luftegården på Bredtveit kvinnefengsel, bare timer etter at Eidsivating lagmannsrett har felt en knusende dom over henne og dømt henne til 21 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like etter 18.30 i går kveld kom Veronica ut i luftegården bak fengselet, iført en blå og rød joggedress. Tydelig nedslått gikk hun runder i luftegården, mens hun snakket med en kvinnelig fengselsansatt.

En frisk aprilvind kjølte henne ned mens hun jobbet seg gjennom sjokket over at mer enn netting skiller henne og søsteren Kristin fra friheten: Det gjør også fem år i fengsel. Veronica fikk 21 år for medvirkning til overlagt drap. Kristin fikk 16 år for det samme. I går var de bak murene på samme fengsel.

- Veronica er fortørnet over at retten har lagt så mye vekt på Kristins forklaring. Hun reagerer med fortvilelse på at retten har trodd Kristin, sier Veronicas forsvarer, advokat Frode Sulland.

Dommen på TV

Veronica Orderud møtte ikke i lagmannsretten under domsavsigelsen, fordi hun ikke maktet påkjenningen. Ifølge forsvareren fikk hun med seg deler av dommen på TV i fengslet. Hun så domsavsigelsen sammen med en del andre innsatte.

Ved 17-tida i går ettermiddag kom Sulland direkte fra domsavsigelsen på Hamar til fengselet.

- Jeg skal forsøke å bidra til å holde motet opp hos henne. Det handler om å ta en dag av gangen. Hun er godt forberedt på dette, sa Sulland til Dagbladet før han gikk inn til Veronica for å diskutere den ferske dommen.

Et kvarter seinere kom Kristin Kirkemo tilbake til kvinnefengselet, sittende i baksetet på en politibil.

Ved 17.40-tida kom Frode Sulland ut av fengselet igjen, etter sin første samtale med Veronica etter at den endelige dommen har falt.

- Dette var som forventet for henne. Hun var forberedt på at det kunne bli 21 år. Men hun reagerer på en del av det som står i domspremissene. Hun reagerer med fortørnelse på at retten så til de grader legger til grunn søsteren Kristins forklaring, forklaringer Veronica mener er totalt uriktige. Hun mener dommen bekrefter at retten har trodd på Kristin, og ikke på henne. Dette reagerer hun på med en viss fortvilelse, sier Sulland.

Sannsynlig anke

- Vi mener det er sannsynlig med en anke over straffeutmålingen og lovanvendelsen, men kan i dag ikke si noe om innholdet i en eventuell anke, sier Sulland.

Veronica har tidligere slitt med psykiske problemer i fengselet, men hadde ifølge advokaten i går ikke behov for medisinsk eller psykiatrisk behandling etter å ha fått dommen forkynt.

TUNGE SKRITT: Veronica Orderud går med tunge skritt runde etter runde i luftegården på Bredtveit kvinnefengsel ved 18.30-tida i går ettermiddag, få timer etter at hun ble kjent med at hun ble dømt til 21 års fengsel.