FINNES I FORBRUKERPRODUKTER: Miljøgifter finnes i dagligdagse produkter som barneleker og tåteflasker. Illustrasjonsfoto: SCANPIX.
FINNES I FORBRUKERPRODUKTER: Miljøgifter finnes i dagligdagse produkter som barneleker og tåteflasker. Illustrasjonsfoto: SCANPIX.Vis mer

Utslipp av miljøgifter halvert i Norge

Utslippene skjer nå i land som produserer våre varer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En ny rapport fra Klima- og forurensingsdirektoratet viser at fra 1995 til 2010 vil utslippene av de aller farligste miljøgiftene være redusert med over 50 prosent. For mange av stoffene er reduksjonen på mer enn 80 prosent.

- Dette har vi hatt stor fokus på i flere år. Vi har iverksatt mange tiltak, som forbud og strenge utslippskrav, sier assisterende avdelingsdirektør i kjemikalieavdelingen i Klif, Anne-Mari Opheim.

Kommer med produkter fra utlandet
Stoffene det er snakk om er tradisjonelle miljøgifter som PCB, kvikksølv og bly.

Men det er likevel ikke slik at færre miljøgifter når norsk jord. Utslippene skjer nå i andre deler av verden, og kommer til Norge med havstrømmer, vinder og særlig med importerte produkter. De utgjør en like stør eller større miljøbelastning. Mange av produktene inneholder nyere miljøgifter som man vet lite om.

-Vi får inn mange produkter, spesielt fra Asia, som er en viktig kilde til spredning av miljøgifter. Det tas i bruk en del nye stoffer som kan være miljøgifter, sier Opheim.

I tåteflasker og deo
De farlige stoffene finnes i vanlige forbrukerprodukter som selges i norske butikker, som plastsaker, kosmetikk og matemballasje. Bisfenol-A, som finnes i tåteflasker, D5, som finnes i deodoranter og triklosan, som finnes i tannkrem, er eksempel på nye og stadig økende miljøgifter. Disse er ikke forbudt i Norge, men myndighetene har nå økt fokus på Bisfenol-A, etter at stoffet ble forbudt i Danmark og flere norske matvarekjeder frivillig stoppet salget av barneflasker som inneholder giften.

Bromerte flammehemmere er en annen stoffgruppe som er øker, til tross for at flere av stoffene er forbudt.

Det er langt vanskeligere å få kontroll med det som kommer fra import, enn det som skjer innenfor landets grenser.

- Derfor jobber vi aktivt internasjonalt for å få til tiltak, sier Opheim.

Målet er å stanse utslippene av de farligste miljøgiftene innen 2020.

Se også: Klifs prioriteringsliste over farlige stoffer.