Klimamålene

Utslipp fra nye biler redusert med en tredjedel siden 2013. Men nå straffer de hybridbilene

Nye biler på norske veier er blant de reneste i Europa. Ekspert tror likevel ikke at Norge når målet om at det kun selges lav- og nullutslippsbiler i 2025.

POSITIV UTVIKLING: Lørdag presenterte regjerings- og samarbeidspartiene den omdiskuterte budsjettavtalen. Nå viser ferske tall at utslippene fra nye biler fortsetter å falle. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
POSITIV UTVIKLING: Lørdag presenterte regjerings- og samarbeidspartiene den omdiskuterte budsjettavtalen. Nå viser ferske tall at utslippene fra nye biler fortsetter å falle. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Dette er veldig viktig på lang sikt, ettersom disse bilene kommer til å være på veiene fram til 2025 og kanskje 2030, sier assisterende direktør ved Transportøkonomisk Institutt, Kjell Werner Johansen, til Dagbladet.

Ferske tall fra den politisk uavhengige medlemsorganisasjonen Opplysningsrådet for Veitrafikken, viser at det gjennomsnittlige CO2-utslippet fra alle førstegangsregistrerte nye personbiler falt med 11 gram per kilometer fra november 2015 til november 2016.

Nå slipper den gjennomsnittlige bilen ut 88 gram per kilometer, og dermed er utslippet fra nye biler på norske veier redusert med en tredjedel siden 2013.

- Dette betyr at vi er godt i gang med omstillingen av transportsektoren. Min visjon er en transportsektor med null i utslipp, og da må vi ha et avgiftssystem som bidrar til det, sier Høyres transportpolitiske talsperson Nikolai Astrup til Dagbladet.

Johansen i TØI peker på at bensin- og dieselsalget i Norge har vært relativt konstant de siste årene, mens den totale trafikken har gått opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer