Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utslipp gir rekordvarmt år

2014 ligger an til å bli det varmeste året noen sinne.

KAN BLI NY REKORD: Hvis ikke 2014 blir dét aller varmeste året på jorda, blir det uansett ett av de aller varmeste. Årsaken er global oppvarming. Her et bilde fra et industriområde i Aserbadsjan. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
KAN BLI NY REKORD: Hvis ikke 2014 blir dét aller varmeste året på jorda, blir det uansett ett av de aller varmeste. Årsaken er global oppvarming. Her et bilde fra et industriområde i Aserbadsjan. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra januar til oktober i år har temperaturen vært drøyt 0,6 grader høyere enn gjennomsnittet på 14 grader for perioden mellom 1961 og 1990.

Fortsetter årets trend, ligger 2014 an til å bli det varmeste året som noen sinne er målt.

Skulle det mot formodning snu i årets siste måned, kommer 2014 uansett til å føye seg inn i historiebøkene som et av de aller varmeste årene gjennom tidene.

Det melder FN-organet World Meteorological Organization (WMO) onsdag ettermiddag.

Ensrettet utvikling Det kommer ikke som noen overraskelse på klimaforsker Bjørn Hallvard Samset eller de andre forskerne ved Cicero.

- Om det blir det varmeste eller blant de varmeste, har ikke så mye å si. Dette viser imidlertid at utviklingen fortsetter i én retning: Det blir bare varmere og varmere, sier han.

Havene lagrer energi WMO gir unormalt varme havoverflater skylda for rekordvarmen i år. Det skyldes igjen global oppvarming, forteller Samset.

- Global oppvarming er i bunn og grunn et globalt energioverskudd. Energi kan som kjent ikke forsvinne, den går bare over i andre former. På grunn av drivhuseffekten går ikke nok energi ut av atmosfæren, og 93 prosent av overskuddet går i havet. Det er som om vi har slått på en vannkoker, sier Samset.

Lansert under klimatoppmøte Funnene fra WMO ble lansert i forbindelse med klimatoppmøtet som avholdes i Perus hovedstad Lima. Møtet startet 1. desember og varer fram til 12. desember.

- Det mest oppsiktsvekkende med temperaturrekorden er at det skjedde selv uten et havfenomen som i stor grad var årsaken til at 1998 hittil er verdens varmeste år, forteller Samset.

Han sikter til såkalte «El-Nino»-år, et fenomen som oppstår når sirkulasjonen i Stillehavet snur og går østover, slik at det varme vannet kommer til Sentral-Amerika istedenfor Sørøst-Asia. Når det skjer, følger ofte ekstremvær. Og når havene er varme, varmer havene lufta, sier Samset.

- I 2014 har vannet varmet seg opp som i et «El-Nino»-år, men atmosfæren fulgte ikke med. Hvorfor det ble sånn kan ikke forskerne svare på akkurat nå, men hadde fenomenet skjedd i år, ville 2014 blitt enda varmere, sier klimaforskeren.

Det ser dermed ut til at varmerekordene kan fortsette å komme de nærmeste årene.

- Forventningene er at neste «El-Nino»-år vil garantert bli det aller varmeste som noen sinne har blitt målt.

Hundredeler De tidligere rekordårene var 2010, 2005 og 1998, men bare hundredeler av én celsiusgrad skiller dem.

Per nå er jorden 0,85 celsiusgrader varmere enn før 1850 og den industrielle revolusjonen, ifølge Samset.

- Fortsetter vi som i dag, vil jordkloden være fire grader varmere i 2100. Foretar vi drastiske kutt og endringer kan vi slippe unna med like under to grader forskjell, sier klimaforskeren.

 KLIMA-FORSKER:  Bjørn Hallvard Samset forsker på klimaendringer ved forskningssenteret Cicero. Foto: Cicero
KLIMA-FORSKER: Bjørn Hallvard Samset forsker på klimaendringer ved forskningssenteret Cicero. Foto: Cicero Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media