Utslipp gir rekordvarmt år

2014 ligger an til å bli det varmeste året noen sinne.

KAN BLI NY REKORD: Hvis ikke 2014 blir dét aller varmeste året på jorda, blir det uansett ett av de aller varmeste. Årsaken er global oppvarming. Her et bilde fra et industriområde i Aserbadsjan. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
KAN BLI NY REKORD: Hvis ikke 2014 blir dét aller varmeste året på jorda, blir det uansett ett av de aller varmeste. Årsaken er global oppvarming. Her et bilde fra et industriområde i Aserbadsjan. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fra januar til oktober i år har temperaturen vært drøyt 0,6 grader høyere enn gjennomsnittet på 14 grader for perioden mellom 1961 og 1990.

Fortsetter årets trend, ligger 2014 an til å bli det varmeste året som noen sinne er målt.

Skulle det mot formodning snu i årets siste måned, kommer 2014 uansett til å føye seg inn i historiebøkene som et av de aller varmeste årene gjennom tidene.

Det melder FN-organet World Meteorological Organization (WMO) onsdag ettermiddag.

Ensrettet utvikling Det kommer ikke som noen overraskelse på klimaforsker Bjørn Hallvard Samset eller de andre forskerne ved Cicero.

- Om det blir det varmeste eller blant de varmeste, har ikke så mye å si. Dette viser imidlertid at utviklingen fortsetter i én retning: Det blir bare varmere og varmere, sier han.

Havene lagrer energi WMO gir unormalt varme havoverflater skylda for rekordvarmen i år. Det skyldes igjen global oppvarming, forteller Samset.

- Global oppvarming er i bunn og grunn et globalt energioverskudd. Energi kan som kjent ikke forsvinne, den går bare over i andre former. På grunn av drivhuseffekten går ikke nok energi ut av atmosfæren, og 93 prosent av overskuddet går i havet. Det er som om vi har slått på en vannkoker, sier Samset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer