Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klima:

Utslippene skyter i været igjen

Forskerne er overrasket over hvor fort klimautslippene har økt igjen etter pandemi-reduksjonen.

OSLO: Mange er tilbake på jobb og køene er større etter at samfunnet er åpnet opp.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
OSLO: Mange er tilbake på jobb og køene er større etter at samfunnet er åpnet opp. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Vi forventet at utslippene ville øke igjen, men at det har gått så raskt er en stor overraskelse, sier klimaforsker Corinne Le Quéré til The Guardian.

Hun står bak en studie som ble publisert av Nature Climate Change i midten av mai. Her kom det fram at utslippene hadde en reduksjon på så mye som 17 prosent sammenlignet med i fjor som følge av pandemien i verden.

Nå har de samme forskerne lagt inn en oppdatering i studiene som forteller at reduksjonen i utslipp i midten av juni bare er på fem prosent sammenlignet med i fjor, og dermed ligger over målet i Parisavtalen.

- Vi har fortsatt de samme bilene, de samme kraftverkene, og de samme næringene som vi hadde før pandemien. Uten store strukturelle endringer vil antagelig utslippene øke, forteller Corinne Lee til New York Times.

Samfunnet åpnes

- Det handler om at man kjører i gang samfunnet igjen, sier Michael Tjernström, professor ved Stockholms universitet, til Aftonbladet.

Selvom det i Europa satses for fullt på en grønnere hverdag, og gode klimatiltak er man avhengig av de største landene i verden for at man skal kunne oppnå store tall i reduksjon på utslipp verden over.

- Situasjonen i Europa vil antakelig gi en raskere overgang til fornybarsamfunnet, men det spørs hvor mye det hjelper om Kina, India, USA og Russland fyrer opp igjen med kull og olje, har Professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Dag O. Hessen, tidligere sagt til Dagbladet.

Samtidig tror han at en bransje aldri vil komme opp på nivået den var tidligere: Flybransjen.

- Jeg tror aldri flyreisene vil komme opp på det nivået det var på igjen. Forretningsmøtene der folk har pint seg opp tidlig for å ta fly for å rekke å nå det, det segmentet tror jeg forsvinner. Nå har vi sett at Zoom, Skype og Teams fungerer bra, sier Hessen.

Norge må fram

Fysiker og seniorforsker, Bjørn Samset, sier til Dagbladet at vi i Norge som har jevnt høy levestandard og ledende teknologi bør gå fram mer.

- Det burde være enklest å redusere utslipp her. Vi bør feie for egen dør. Vi har gode muligheter til å bidra med teknologi, og løsninger som andre land kan dra nytte av.

- Denne perioden som har vært nå viser jo at det er mulig hvis vi vil.

Samset trekker fram et eksempel på hva som kan hjelpe på sikt.

- Karbonfangst og lagring for eksempel. Det er dyrt, men vil bli enklere og billigere på sikt. Det mener jeg kan gi gode resultater.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!