Utslitt av 52 års krig

Ingen vet noe særlig om fred i Colombia. Gamle fiender skal bo i samme by og mange vil ødelegge for freden.

MARERITT: Natalia (26) har mistet så mange venner i krigen at hun ikke klarer å telle dem. Hennes mararitt startet med at faren ble drept da hun var seks år.
MARERITT: Natalia (26) har mistet så mange venner i krigen at hun ikke klarer å telle dem. Hennes mararitt startet med at faren ble drept da hun var seks år. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ROBLES/BOGOTA: (Dagbladet): Natalia begynte å tenke på hevn da hun var seks år gammel.

- Soldater kom hjem til oss og skjøt pappa, forteller hun.

Faren hadde latt FARC-soldater få sitte på i lastebilen sin. I krig har fienden øyne over alt. Hæren ble varslet og noen dager senere kom regjeringssoldatene hjem til familien og henrettet Natalias pappa foran øynene til den seks år gamle jenta.

- Der og da bestemte jeg meg for å bli geriljasoldat, sier Natalia.

20 år senere står hun i uniform i regnværet og snakker med Dagbladet. Faren kjente henne ved et annet navn, men alle får et krigernavn når de blir med i geriljaen. I FARC er hun bare kjent som Natalia. Over skulderen henger en AR-15 maskinpistol, og på den andre skulderen er emblemet som viser at hun er soldat i FARC–EP, den største og mektigste geriljaen i Colombia.

Hun tilhører geriljaens 48. front som nå har flyttet seg til et fjellområde på vestsida av Cauca-dalen, noen timers kjøring sør for storbyen Cali. Regionen er et av områdene som i løpet av 52 års krig har opplevd mest herjinger. Nå venter kompaniet hennes på endelig beskjed om når og hvordan de skal levere inn sine våpen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer