Utslitte leger opererer likevel

Men legers pårørende slipper overtrøtte leger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sommer har flere leger skrevet brev til helseminister Ansgar Gabrielsen og fortalt om lange vakter som de mener går på sikkerheten løs, skriver Aftenposten i dag.

Legene har dispensasjon fra Arbeidsmiljøloven og kan jobbe inntil 19 timer i strekk. Arbeidsuka deres kan være lenger enn arbeidsuka for andre yrkesgrupper og tilsynelatende trenger legene bare åtte timers hvile mellom vaktene mens andre skal ha 11 timer mellom vaktene.

Men de utvidede arbeidstidene får ikke sykehusene til å stoppe opp. I stedet for å følge arbeidstidsreglene som allerede tillater svært lange vakter, setter sykehusene opp leger på vakter som er enda lengre enn arbeidsavtalen tillater. I hele nitti prosent av tilfellene der legene jobber for lenge, skjer det i en fast turnusordning med for lange vakter.

- Dette kan gå på sikkerheten løs for pasientene, sier leder Hilde Engjom i Yngre legers forening til Aftenposten.

Utslitte leger opererer barn

  • I ett av brevene som helseministeren har mottatt, skriver en lege at kirurgene er utslitte og overarbeidet. Derfor har legene seg i mellom en uskreven regel:

    Hvis pårørende til noen av legene blir lagt inn, skal de ikke opereres av vaktmannskaper som er utslitte og overarbeidet. Derimot får legers pårørende spesialbehandling og blir ivaretatt av leger som ikke er på slutten av en lang vakt.

    «Sier ikke dette noe om at sikkerheten er truet?» spør legen i brevet.

  • En lege skriver at mange kolleger har måttet jobbe videre på operasjonsstua etter 24 timer på vakt.

    «Jeg har selv ved flere anledninger stått alene og gitt narkose til 2-åringer i en slik tilstand,» heter det i brevet som er delvis gjengitt i Aftenposten.

    Helseminister Ansgar Gabrielsen sier til Aftenposten at han ikke aksepterer brudd på reglene fra sykehusenes side.

Utslitte leger opererer likevel