FAKE NEWS ? I sitt første foredrag i Nøtterøy Kulturhus ramset Joshua French opp en rekke utsagn som har blitt stående om hva han og Tjostolv Moland drev med i Kongo. Faktafeil, forklarte den hjemvendte Kongo-fangen. Foto: Dagbladet.
FAKE NEWS ? I sitt første foredrag i Nøtterøy Kulturhus ramset Joshua French opp en rekke utsagn som har blitt stående om hva han og Tjostolv Moland drev med i Kongo. Faktafeil, forklarte den hjemvendte Kongo-fangen. Foto: Dagbladet.Vis mer

Utsolgt - minst seks millioner i billettpenger til French-turne

Verken arrangøren eller advokaten vil kommentere hva den hjemvendte Kongo-fangen sitter igjen med.

Først åtte år i Kongo med sjåførdrap, spionasjedom, kameraten Tjostolv Molands død og fangeforhold som hovedingredienser i en av de meste omtalte krimsakene det siste tiåret.

Så fullstendig taushet i halvannet år etter hjemkomsten til Norge 17. mai i fjor med unntak av en podcast på NRK.

Nå er eks-soldat Joshua French (36) ute i det offentlige rom igjen med en foredragsturne om opplevelsene av det mange vil kalle som leiesoldat i Afrika og det dramatiske etterspillet.

34 forestllinger

De tre første forestillingene - på Nøtterøy og i Drammen pluss Sandnes søndag - har gått for utsolgte saler i kulturhus og teater.

Dagbladets regnestykke viser at billettsalget til Joshua French-turneen på foreløpig 34 forestillinger vil komme opp i mellom seks og åtte millioner kroner.

Og da er vi vel vitende om at brutto omsetning ikke er lik netto inntekt for den løslatte Kongo-fangen.

Den foreløpig siste forestillingen på turneen er berammet til Rakkestad i Østfold 26. februar neste år.

- 11 av de 34 forestillingene er utsolgt. I tillegg er det bare få billetter igjen til noen av de andre forestillingene, sier leder i foredragselskapet Atikko, Kristian Jakobsen, til Dagbladet.

Han vil ikke opplyse hva som er foredragsholderens andel av inntektene, heller ikke kommentere noen av inntektstallene.

Salg: 200 000. Leie: 55 000

Dagbladet har sett nærmere på de grove regnskapstallene for Drammen Teater sist torsdag. Der ble alle 480 seter solgt for priser mellom 350 og 500 kroner.

Med en gjennomsnittpris på 425 kroner gir det billettinntekter på litt over 200 000 kroner. Dagbladet vet at det koster 55 000 kroner å leie salen som ble brukt i Drammen Teater, inkludert noe mannskap.

- Dette er et ledd i Joshua French' bearbeidelse og avrunding av et kapittel før han går videre i livet, sier Atikko-sjef Kristian Jakobsen.

Både han og French-advokat Hans Marius Graasvold avviser kritikken som er reist av tidligere Afrika-korrespondent for NRK og tidligere sjef for Norsk Folkehjelp, Halle Jørn Hanssen.

Han har i en kronikk i Dagsavisen og seinere intervjuer ment at det er over etiske grenser å la en dømt leiesoldat få tilgang til landets kulturhus.

Inntekter: - Ingen kommentar

Advokat Graasvold kjenner til Joshua French forretningsavtaler om foredragsturneen, den varslede boka og filmen som har premiere til helgen.

Han har ingen kommentarer til klientens inntektstall med disse prosjektene.

Graasvold har kommentarer til to andre aspekter:

- Filmen er et helt uavhengig prosjekt der Joshua French ikke har noen føringer eller medbestemmelse over innholdet. Hva gjelder Halle Jørn Hanssens utspill, bør han først forholde seg til det Joshua French har å fortelle.