Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Utsolgt for Hizbollah CD-er

Krigen gjør Hizbollah-leder Hassan Nasrallah populær på gata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hassan Nasrallah, lederen av den kompromissløse sjia-bevegelsen Hizbollah har lenge vært populær på den arabiske grasrota. Etter Israels tilbaketog fra Sør-Libanon i 2000 framsto han for mange som den eneste arabiske lederen som har greid å slå Israel militært.

At bevegelsens geriljakrigere fortsatt holder rakettregnet i gang mot Israel etter flere ukers krigføring har neppe minsket populariteten blant Israel-fiendtlige arabere.

I Syrias hovedstad Damaskus er det stor etterspørsel etter Hizbollah-effekter. Kassetter og CDer med Hizbollah-sanger og Nasrallah-taler, nøkkelringer, t-skjorter og plakater går unna.

- Jeg undervurderte etterspørselen. Jeg er tom for CDer og har bare kassetter igjen, sier musikkselger Tareq Otabashi til nyhetsbyrået Reuters.

Overalt i byen kan man se Nasrallah-bilder og Hizbollah-flagg. En nattklubb har satt Hizbollah-sanger på spillelista, og gate- og markedsselgere sier til nyhetsbyrået at etterspørselen har økt kraftig de siste dagene. Siste nytt er en plakat som viser en avansert iransk rakett avfyrt av Hizbollah som rammer et israelsk krigsskip utenfor Libanon. Populariteten sprer seg blant andre grupper enn sjia-muslimer.

- Kundene mine er fra alle sekter og religioner. Nasrallah er den eneste levende arabiske lederen som faktisk har fått til noe, sier suvenirselgeren Mohammad Ali. Han har solgt Nasrallah-produkter siden midten av nittitallet.

- Du ser bilder av arabiske ledere i Kairo, Amman og andre steder, hva har de fått til? Her i Syria lever vi fortsatt på krigen fra 1973, og det var jo ikke en gang en seier, sier han.

Andre kaller Hizbollah-ledren vår tids Saladin, etter den kurdiske krigeren og strategen som kastet korsfarerne ut av Jerusalem på 1100-tallet.

ARABISK HELT: Syrisk kvinne viser fram nøkkelringer med Hizbollah-leder Hassan Nasrallah. Foto: REUTERS/Khaled al-Hariri /Scanpix
ARABISK HELT: Syrisk kvinne viser fram nøkkelringer med Hizbollah-leder Hassan Nasrallah. Foto: REUTERS/Khaled al-Hariri /Scanpix Vis mer

Også i Egypt og Jordan får den sterkt religiøse sjia-lederen støtte fra enkelte sekulære sunnier, melder nyhetsbyrået Associated Press.

POPULÆR CD: Nasrallah-cder til salgs på Vestbredden.