VARMEN RANT BORT: Malaika (4), Kainat, Farah og likke Jasmine Ramay (13 mnd) sikret seg varmeteppe, vifteovner, og varmeflasker da fjernvarmeanlegget på Bjørndal streiket. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
VARMEN RANT BORT: Malaika (4), Kainat, Farah og likke Jasmine Ramay (13 mnd) sikret seg varmeteppe, vifteovner, og varmeflasker da fjernvarmeanlegget på Bjørndal streiket. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

Utsolgt for varmetepper

Fjernvarmen rant ut. Hafslund: - Håper på varm dusj fredag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storfamilien Ramay på Bjørndal i Oslo fikk en forsmak på helgens varslede vinterkulde i går ettermiddag.  Utover ettermiddagen ble det kaldere og kaldere i leiligheten selv om det var null grader ute - lang mildere enn de 16 minus som er varslet.

Her kan du sjekke vær- og temperaturutsikter for hele landet og resten av verden.

- Vi har rukket å handle inn varmetepper, vifteovner og varmeflasker. Nå er det visst utsolgt for varmetepper i butikken. Men vi får ikke tatt oppvasken eller vasket oss skikkelig, sier mor Iffat Ramay (33) til Dagbladet.

Mannen Hasku Ramay varmet en vannskvett i tekokeren for å få tatt seg en «kattevask» før han dro på jobb i morges.

Rundt 1 000 husstander, en skole og flere barnehager er rammet av den største lekkasjen i Hafslunds fjernvarmenett på 20 år.

Dusjhåp fredag morgen - Jeg har ikke opplevd noe lignende de 20 årene jeg har jobbet med dette. Nå håper vi at det skal være varmt vann i dusjen fredag morgen, men vi tør ikke gi noen garanti, sier informasjonssjef Morten Schou i Hafslund til Dagbladet.

Energiganten beklager, og har i dag kommet med kompensasjonstilbud til kunder som fikk en kaldforsmak på vinterkuld: Hafslund betaler ordinære varmeovner for inntil 500 kroner, og tilbyr alle kunder med iskalde radiatorer å hente gratis ved i Rosenholmveien 9.

I morges måtte rektor på Bjørndal skole sende hjem alle de 500 elevene fordi det bare var 11 plussgarder i klasserommene klokka 08 i morges. Utover formiddagen var innetemperaturen nede i +8 på skolen.

17 timer Det var klokka 17.22 i går at Hafslunds overvåkningsapparat oppdaget at det var mimimal vannføring en ledning mellom Bjørndal og Klemetsrud - innenfor en strekning på seks kilometer.

Men først ved 10-tiden i formiddag ble lekkasjen funnet i metallrørene med 40 centimeter i diameter.

- Hvorfor tar det så lang tid å finne en vannlekkasje, Morten Schou?

- Det har ikke vært noen lekkasjer til overflaten, og selv med varmesøkende utstyr har det vært en møysommelig jobb. Og når våre fagfolk først fant fram til lekkasjestedet i en veikant, var det ikke bare å rigge til med gravemaskiner og alt teknisk utstyr. Vi kunne ikke blokkere trafikken, heller, sier Schou til Dagbladet.

Om lag 45 000 husstander og 900 næringsbygg får nå husvarme og varmt vann i springen fra Hafslunds fjernvarmenett. Det tilsvarer om lag 25 prosent av Oslos husvarme.