Utsolgt migrenemedisin

En av de vanligste medisinene til bruk ved migreneanfall er nå utsolgt fra leverandøren. - Utfordrende for pasientene, sier migreneekspert.

VANSKELIG: Det er ikke bare å bytte medisin ved en kronisk sykdom som migrene, understreker ekspertene Dagbladet har snakket med. Foto: NTB / Shutterstock
VANSKELIG: Det er ikke bare å bytte medisin ved en kronisk sykdom som migrene, understreker ekspertene Dagbladet har snakket med. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Migrenemedisinen Maxalt, som brukes ved anfall, er utsolgt fra distributøren. Først i midten-slutten av mars er den ventet å være tilbake i norske apotek.

Maxalt er én av sju anfallsmedisiner som brukes mot migrene i Norge. Medisinen er blant de mest brukte anfallsmedisinene ved migrene.

Det er ikke alltid bare å bytte.

- Ille for mange

Migreneekspert Tine Pole forteller at pasientene har fått en skreddersydd behandling og har prøvd ut forskjellige medisiner.

- Det er ille for mange at denne medisinen går ut av apotekene en periode. Mange har funnet ut at det er denne medisinen de har best virkning og færrest bivirkninger av. Da er det vanskelig å venne seg til en annen medisin og ikke så greit å bytte, sier Poole, som er allmennlege og innehaver av klinikken Oslo Hodepinesenter.

ER FORSKJELLER: Mange har brukt tid på å finne den migrenemedisinen som fungerer best for dem. Da er det ille når den ikke er tilgjengelig, mener migreneekspert Tine Poole. Foto: Privat
ER FORSKJELLER: Mange har brukt tid på å finne den migrenemedisinen som fungerer best for dem. Da er det ille når den ikke er tilgjengelig, mener migreneekspert Tine Poole. Foto: Privat Vis mer

Det skjer med ujevne mellomrom at det blir legemiddelmangel. Migrenemedisinen er fortsatt tilgjengelig i lavere dose. Det er den vanligste dosen av medisinen (10 mg) som er utsolgt fra leverandøren.

Først i slutten av mars er den ventet å være tilbake i apotekene.

Mangel i flere måneder

Siden 12. januar har det vært mangel på migrenemedisinen Maxalt. Migreneekspert Poole understreker at tre måneder ikke er så lenge at det er utsolgt for en slik medisin – mange har et lite lager hjemme, og flere apotek har også noe på lager.

- PINLIG: Lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen tordnet mot Dagbladets bokanmelder Cathrine Krøger under Dagsnytt 18 5. januar, etter at sistnevnte slaktet Stordalens nye bok «Min medisin - Fem pilarer til bedre helse og et godt liv». Video: NRK Vis mer

- Det er individuelle forskjeller i virkning og bivirkning av alle medisiner. Maxalt har sine fordeler for mange, og det er mange som bare vil bruke den, og som får bivirkninger av andre anfallsmedisiner, sier hun.

Legemiddelverkets oversikt over legemiddelmangel viser at det er mangel på Maxalt grunnet produksjonsproblemer. Mangelen har pågått siden midten av januar. For noen av tablettpakningene vil mangelen vare til midten av mars og for andre vil mangelperioden vare ut denne måneden.

- For noen pasienter vil det være utfordringer, avhengig av hvor lang denne mangelperioden nå blir, sier overlege Ingrid Aas ved Statens legemiddelverk til Dagbladet.

Hun understreker at det finnes alternativer med lavere styrke tilgjengelig (5 mg).

- For dem som foretrekker smeltetablett vil det være en utfordring, og de må gå til lege for å få resept på en annen triptan, sier hun.

- Noen har prøvd mange alternativer, og det er Maxalt som fungerer best for dem, da vil det være veldig vanskelig om den ikke er tilgjengelig, sier Anne Hege Aamodt, overlege ved OUS, Rikshospitalet og leder av Hodepineklinikken på Rikshospitalet.

- Bedre oversikt

Hun etterlyser en bedre oversikt over legemiddelmangelen, og forteller at hun kan skrive ut en resept på en medisin som er midlertidig utilgjengelig.

MANGLER OVERSIKT: Anne Hege Aamodt, overlege ved OUS, Rikshospitalet etterlyser bedre oversikt over legemiddelmangel. - Plutselig er det tomt for en vanlig blodtrykksmedisin, sier hun. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MANGLER OVERSIKT: Anne Hege Aamodt, overlege ved OUS, Rikshospitalet etterlyser bedre oversikt over legemiddelmangel. - Plutselig er det tomt for en vanlig blodtrykksmedisin, sier hun. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det virker som det er en uoversiktlig og uforutsigbar situasjon både for leger og pasienter, som kan påvirke kvaliteten på helsetjenesten. Det burde være unødvendig. Man bør jobbe for å ha en mer samlet oversikt, sier Aamodt.

Det virker også som hvert enkelt apotek bare har oversikt over sine egne lagre. Pasienter har fortalt overlege Aamodt at de har fått beskjed i én apotekkjede at medisinen er utsolgt, men fått tak i den i en annen kjede rett etterpå.

Samtidig understreker overlegen at akkurat ved Maxalt, finnes det alternativer. Det er andre anfallsmedisiner (triptaner) tilgjengelig.

- Effekten kan være annerledes, men det kan være at noe som ikke virket for tre år siden, kan virke nå. Migrenen kan endre seg, så ofte kommer man til målet, men det kan være veldig tungvint for den enkelte pasienten, sier Aamodt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer