- Utspill om våpenhvile er en vits

Regjeringen på Sri Lanka fnyser av våpenhvileutspill fra Tamiltigrene.

SLAPP UT: En regjeringssoldat holder øye med folk som er flyktet fra området som LTTE-geriljaen kontrollerer nordøst på Sri Lanka. Foto: REUTERS/SCANPIX
SLAPP UT: En regjeringssoldat holder øye med folk som er flyktet fra området som LTTE-geriljaen kontrollerer nordøst på Sri Lanka. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

LTTE-geriljaen på Sri Lanka har erklært ensidig våpenhvile, men regjeringen avviste søndag utspillet som en «vits».

Ifølge landets forsvarssjef må den tamilske geriljagruppa velge mellom å overgi seg eller bli ødelagt.

- Det er en spøk. De kjempet ikke mot oss, de flyktet fra oss. Det trengs ingen våpenhvile. De må overgi seg. Slik er det, sier forsvarssjef Gotabaya Rajapaksa.

Det lille området som LTTE fortsatt kontrollerer nordøst på Sri Lanka, er omringet av regjeringssoldater. Tusenvis av sivile befinner seg også i området, og LTTE begrunner våpenhvilen med den humanitære krisen.

- Som følge av en humanitær krise uten sidestykke og som svar på oppfordringer fra FN, EU, regjeringene i India og andre land, har LTTE erklært en ensidig våpenhvile, heter det i en uttalelse fra geriljagruppa søndag.

Trenger nødhjelp

FN har bedt om at regjeringen tar en pause i krigføringen for å la rundt 50.000 sivile, som fortsatt er sperret inn i krigsområdene, få slippe ut.

FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål John Holmes var søndag i møter med representanter for Sri Lankas regjering i Colombo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.