- Utspill om våpenhvile er en vits

Regjeringen på Sri Lanka fnyser av våpenhvileutspill fra Tamiltigrene.

SLAPP UT: En regjeringssoldat holder øye med folk som er flyktet fra området som LTTE-geriljaen kontrollerer nordøst på Sri Lanka. Foto: REUTERS/SCANPIX
SLAPP UT: En regjeringssoldat holder øye med folk som er flyktet fra området som LTTE-geriljaen kontrollerer nordøst på Sri Lanka. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LTTE-geriljaen på Sri Lanka har erklært ensidig våpenhvile, men regjeringen avviste søndag utspillet som en «vits».

Ifølge landets forsvarssjef må den tamilske geriljagruppa velge mellom å overgi seg eller bli ødelagt.

- Det er en spøk. De kjempet ikke mot oss, de flyktet fra oss. Det trengs ingen våpenhvile. De må overgi seg. Slik er det, sier forsvarssjef Gotabaya Rajapaksa.

Det lille området som LTTE fortsatt kontrollerer nordøst på Sri Lanka, er omringet av regjeringssoldater. Tusenvis av sivile befinner seg også i området, og LTTE begrunner våpenhvilen med den humanitære krisen.

- Som følge av en humanitær krise uten sidestykke og som svar på oppfordringer fra FN, EU, regjeringene i India og andre land, har LTTE erklært en ensidig våpenhvile, heter det i en uttalelse fra geriljagruppa søndag.

Trenger nødhjelp

FN har bedt om at regjeringen tar en pause i krigføringen for å la rundt 50.000 sivile, som fortsatt er sperret inn i krigsområdene, få slippe ut.

FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål John Holmes var søndag i møter med representanter for Sri Lankas regjering i Colombo.

- Han understreket det øyeblikkelige behovet for at humanitære FN-organisasjoner får tilgang til krigsområdene, sier FN-talsmann Gordon Weiss.

Holmes reiser mandag videre til Vavuniya i nord for å besøke flyktningleirer og sykehus som er oversvømt av mer enn 100.000 sivile som i løpet av de siste ukene har flyktet fra krigsområdene.

Presset

Presset øker mot den srilankiske regjeringen. G8-landene ba lørdag partene om å gjøre det som trengs for å hindre at flere sivile blir drept. I en felles uttalelse sa utenriksministrene fra USA, Canada, Japan, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og Russland at de er dypt bekymret for sivilbefolkningens lidelser.

Søndag ble det klart at Sverige, Storbritannia og Frankrikes utenriksministre besøker Sri Lanka onsdag.

- Jeg har notert meg LTTEs kunngjøring av en våpenhvile tidligere i dag. Jeg ber derfor innstendig om at Sri Lankas regjering gjenopptar sin egen våpenhvile, slik at de sivile som er igjen i krigsområdene kan få komme ut, sa Storbritannias utenriksminister David Miliband, i forbindelse med at han informerte pressen om det planlagte besøket.

Den britiske statsministeren Gordon Brown har også ringt til Sri Lankas president Mahinda Rajapakse og gjentatt sitt krav om en pause i krigføringen, ifølge en uttalelse fra Downing Street.

6500 drept

FN sier at rundt 6.500 sivile er drept i kampene på øya de siste tre månedene.

Regjeringen hevder de har sendt mat og medisiner til områdene og de anklager LTTE for å bruke sivile som menneskelige skjold, men det er umulig å sjekke sannhetsgehalten i utsagnene, ettersom journalister ikke får reise inn i krigsområdene.

De såkalte Tamiltigrene har kjempet for selvstyre nordøst på Sri Lanka siden 1972, og borgerkrigen har vart siden 1983.(NTB)


GODTAR IKKE VÅPENHVILE: Regjeringssoldatene på Sri Lanka. Foto: EPA/Scanpix
GODTAR IKKE VÅPENHVILE: Regjeringssoldatene på Sri Lanka. Foto: EPA/Scanpix Vis mer