<strong>MODERERER SEG:</strong> I dag skriver Sandra Borch, leder i Senterungdommen på Twitter: «Sedelighetsforbrytelse å injurie kan ikke db-journalisten forskjell på.Uansett tufsete uttalt av meg.Lite taktisk å prøve å forklare db det.». Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
MODERERER SEG: I dag skriver Sandra Borch, leder i Senterungdommen på Twitter: «Sedelighetsforbrytelse å injurie kan ikke db-journalisten forskjell på.Uansett tufsete uttalt av meg.Lite taktisk å prøve å forklare db det.». Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- Utspillet til Sandra setter rettssikkerheten i fare

Sandra Borch modererer seg etter voldtektsutspill i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Senterungdommens leder Sandra Borch uttalte i går kveld at hun mener det må bli enklere å dømme antatte voldtektsmenn, og antyder at deler av bevisbyrden i alle sedelighetssaker må skyves over på personen som blir anklaget.

- Først og fremst mener jeg injuriesaker, men jeg tar også til orde for at - dette er litt vanskelig å beskrive med ord - men for at den som er anklaget for å ha voldtatt i større grad må føre bevis for at han ikke har voldtatt, sa Borch til Dagbladet.

Borch, som har en mastergrad i rettsvitenskap, blogget først om temaet:

«Jeg mener også bevisbyrden i injuriesaker i forbindelse med voldtektssaker er problematisk. I dag henlegges de fleste injuriesaker på grunn av nettopp bevisbyrden. Jeg mener det i større grad bør være slik at det ikke er kvinnen som må bevise at hun ble voldtatt, men at gjerningsmannen også i større grad må føre bevis for at han ikke voldtok».

Modererer seg I dag modererer Borch seg i en Twitter-melding formulert slik:

«Sedelighetsforbrytelse å injurie kan ikke db-journalisten forskjell på.Uansett tufsete uttalt av meg.Lite taktisk å prøve å forklare db det.»

Dagbladet har søkt Borch i dag, uten hell, men hun har oppdatert blogginnlegget fra i går med følgende avsnitt:

« Jeg mener også bevisbyrden i injuriesaker (ikke sedelighetssaker slik som Dagbladet får det til å fremstå!) i forbindelse med voldtektssaker er problematisk. I dag henlegges de fleste injuriesaker på grunn av nettopp bevisbyrden. Jeg mener det i større grad bør være slik at det ikke er kvinnen som må bevise at hun ble voldtatt, men at gjerningsmannen også i større grad må kunne føre bevis for at han ikke voldtok. Dette må selvsagt ikke gå på bekostning av rettsikkerheten og menneskerettighetene til den siktede. Forutsetningen om at enhver er uskyldig til det motsatte er bevist skal ligge til grunn, men vi må finne tiltak som hindrer at voldtektsmenn blir uten bevisbyrde. Begge parter må føre bevis, slik at vi unngår at ofrene ikke tør å gå til sak på grunn av den skjeve bevisbyrden. Jeg mener utfordringen med det lovmessige kan løses uten negative konsekvenser, og den manglende konkretiseringen av dette per nå må ikke overskygge det tiltaket er ment å løse.»

Rettssikkerheten i fare Himanshu Gulati, formann i Fremskrittspartiets ungdom (Fpu), mener Borch er på ville veier med sitt opprinnelige utspill. Han har selv reist til New Delhi i India for å delta i en stor blomsterseremoni til ære for kvinnen som døde etter at hun ble gjengvoldtatt på en buss - i en opprivende sak som har utløst voldsomme reaksjoner i India.

- Forslaget til Sandra setter rettssikkerheten i fare. Jeg er veldig opptatt av at man må øke innsatsen mot voldtekt betraktelig. Men forslaget til Sandra går jo ut på at rettssikkerheten svekkes for de som blir anklaget uten at de har gjort noe, samtidig som det ikke gjør noe reelt for at samfunnet blir tryggere mot voldtektsmenn, sier Gulati til Dagbladet.

- Det er rart at dette forslaget kommer når det er så mye konkret som kan gjøres først. Det blir en distraksjon, mener Fpu-lederen.

Mye følelser Gulati vil heller styrke politiet.

- Voldtektssaker er ofte vanskelige, og det er ofte mye følelser involvert. Det er bra at både politikere og vanlige folk merket dette når man leser om rystende saker - derfor er det synd at hun ser helt bort fra tiltak vi vet fungerer, som å styrke politiet. Vi må gi politiet tilstrekkelige ressurser, det har ikke politiet i dag, sier Gulati.

- Sandra bør ta opp dette med sin egen regjering før hun snakker om å redusere rettsvernet, sier Fpu-lederen til Dagbladet.

Smertefullt Gulati trekker spesielt fram en VG-sak fra desember 2010. Der gikk det fram at fem konkrete barneovergrepssaker var anmeldt det året, der det i alle sakene var en kjent gjerningsmann, men hvor ingen av sakene likevel ble etterforsket.

- Det blir spesielt smertefullt når politiet ikke har ressurser til å etterforske slike saker, sier Gulati opprørt.

- Sandra Borch bør sørge for at politiet får tilstrekkelig med ressurser, istedenfor at de reelt sett kuttes i midler til drift, slik som har vært tilfelle under den rødgrønne regjeringen. FrP har også tatt til orde for at straffen for overfallsvoldtekter dobles. Jeg håper Senterpartiet vil støtte dette.

- Kritiserer regjeringen Advokat John Christian Elden kommenterte også Borchs utspill i går, i flere meldinger på Twitter:

- Ut over at hun kritiserer den rødgrønne regjering, er hun litt vanskelig å forstå her, skrev Elden, og utdypet:

- Setningen hennes: «I dag henlegges de fleste injuriesaker på grunn av nettopp bevisbyrden» forstår jeg rett og slett ikke.

- Hvis injuriesakene mot kvinnene som anmelder falskt blir henlagt er det vanskelig å se hvorfor det er et samfunnsproblem

<strong>REAGERER:</strong> Fpu-leder Himanshu Gulati, som mener rettssikkerheten ville svekkes om Sandra Borchs utspill i går ble praktisk politikk. Foto: Privat
REAGERER: Fpu-leder Himanshu Gulati, som mener rettssikkerheten ville svekkes om Sandra Borchs utspill i går ble praktisk politikk. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer