Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utsteder arrestordre på Muammar Kadhafi

- Står bak omfattende og systematiske angrep på sivile.

ARRESTORDRE: Den internasjonale straffedomstolen har utstedt arrestordre på Muammar Kadhafi. De mener de har bevis som kobler ham til omfattende angrep på sivilbefolkningen. Foto: Scanpix
ARRESTORDRE: Den internasjonale straffedomstolen har utstedt arrestordre på Muammar Kadhafi. De mener de har bevis som kobler ham til omfattende angrep på sivilbefolkningen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utsteder arrestordre på Muammar Kadhafi, sønnen hans Saif al-Islam og svogeren Abdullah al-Sanussi, melder flere internasjonale medier, deriblant CNN og BBC.

Al-Sanussi er Kadhafis etterretningssjef, mens Saif al-Islam er en av farens nære rådgivere og har vært regimets ansikt utad i løpet av konflikten.

Domstolen mener de har bevis som kobler Kadhafi og hans to slektninger til omfattende og systematiske angrep på sivile som del av forsøket på å klamre seg til makten i Libya, skriver CNN.

1200 dokumenter Sjefanklager Luis Moreno-Ocampo sier til CNN at de har bevis som viser at at Saif al-Islam har rekruttert leiemordere til å forsvare regimet, mens al-Sanussi har deltatt i angrep mot de libyske opprørerne.

ICC begynte etterforskningen av Kadhafi i midten av februar, da opprørene i landet eskalerte.

Domstolens etterforskere har siden den gang vært i 11 ulike land, gjennomgått 1200 dokumenter og intervjuet 50 vitner.

- Beordret angrep Etter å ha etterforsket saken, hevdet Moreno-Ocampo å ha bevis for at Kadhafi personlig ga ordre om angrepene på ubevæpnede sivile libyere.

I påtalemyndighetenes papirer heter det at Libyas leder ga ordre om at snikskyttere skulle angripe sivile som var på vei ut fra bønn i moskeene.

I tillegg skal styrkene hans ha gått systematisk til verks for å arrestere folk de hevdet var kritiske til regimet, og holde dem fengslet.

ICC utsteder arrestordren fordi de ønsker å hindre at Kadhafi og hans familiemedlemmer kan ødelegge bevis og fortsette å begå forbrytelser mot sivile.

- Har rykket fram I går ble det kjent at den Afrikanske Union ikke vil inkludere Kadhafi når de på nytt vil prøve å forhandle fram en ny fredsavtale i Libya.

HUNDRE DAGER: I dag er det hundre dager siden NATO begynte bombingen av Libya. Også i dag kunne eksplosjoner høres i Tripoli, ifølge utenlandske journalister i området. Dette bildet er tatt i en forstad til Tripoli for noen dager siden. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA
HUNDRE DAGER: I dag er det hundre dager siden NATO begynte bombingen av Libya. Også i dag kunne eksplosjoner høres i Tripoli, ifølge utenlandske journalister i området. Dette bildet er tatt i en forstad til Tripoli for noen dager siden. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA Vis mer

Samtidig sier Libyske opprørere i dag at de har rykket fram til et område som ligger om lag 80 kilometer fra hovedstaden Tripoli.

Opprørerne kjemper nå mot Muammar Kadhafis styrker om kontrollen over byen Bir al-Ghanam, ifølge en opprørstalsmann.

- Vi er i sørlige og vestlige utkantstrøk av Bir al-Ghanam, sier Juma Ibrahim til nyhetsbyrået Reuters.

ICC har varslet en pressekonferanse om saken i morgen. Domstolens beskyldninger er tidligere blitt kritisert av myndighetenes talsperson Musa Ibrahim. Libya anerkjenner ikke ICC, og det er ikke ventet at landet vil følge opp arrestordren.

LETER ETTER SAVNEDE: En libysk kvinne ser på bilder av savnede og drepte. Foto: AP Photo/Hassan Ammar
LETER ETTER SAVNEDE: En libysk kvinne ser på bilder av savnede og drepte. Foto: AP Photo/Hassan Ammar Vis mer