Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utstillingsvinduet i Oslo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Oslo-skolen er Høyres utstillingsvindu for skolepolitikk, og striden om overskridelsene som førte til skolesjefens og andre skolelederes avgang har derfor vekket interesse langt ut over Oslo rådhus. Utviklingen i Oslo-skolen viser at det ikke er lett å lage «verdens beste skole» hvis man prioriterer skattebetalernes lommebok. Det setter skolen under press, og når både byens rektorer og lærernes organisasjoner reiser seg i protest mot at politikerne ikke tar ansvar for det uføret skolen er kommet i, viser det at det ikke står så storartet til som Oslo Høyres leder Anders C. Sjaastad ville ha det til i en replikk i Dagbladet i går.
  • Sjaastad kritiserer oss for ikke å ha lest budsjettallene for skolen. Men tallenes tale er ikke så klare som han vil ha det til. Det har nok vært brukt mer penger på f.eks. et vedlikehold som var sørgelig forsømt fra forrige gang Høyre styrte byen, men det er jo lite som tyder på at disse pengene har sivet inn i skolestua. Økningen er ikke kommet elevene til gode. Det har også gått mye penger til nye bøker, men det er en følge av skolereformene, og blir stort sett refundert av staten akkurat som lønningene. Og da blir det lite igjen av den lokale satsingen, som Sjaastad skryter av, som skulle gjøre landets største skolesystem til verdens beste.
  • Høyre har lenge tildelt seg selv en sentral rolle som skolens forsvarer her i landet. Det er bra. Skolen trenger politikere som innser hvor viktig den er, og at den ikke bare er et oppbevaringssted. Skolebyråd Grete Horntvedt er en av de Høyre-politikerne som har hatt de største ambisjonene for skolen, men heller ikke hennes engasjement er nok når hennes politikerkolleger ikke finner penger til annet enn å reparere resultatet av forsømmelser i fortida. Sjaastad sier i sin replikk at Oslo Høyre skulle satse på innholdet i skolen. Få har sett noe til det, bortsett fra at det er innført fritt skolevalg i videregående, noe som har ført til at veletablerte og gode skoler delvis må motta utplasserte elever, altså det motsatte av fritt valg. Det er ikke rart at skolefolk og foreldre ikke liker det de ser når de tar en titt i utstillingsvinduet.