Utstøtt

TROMSØ (Dagbladet): Forbudt kjærlighet fikk fatale følger for Tromsø-presten. Det intime forholdet til en kvinnelig ansatt i samme menighet kostet ham jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens den utro kvinnen fikk beholde jobben, måtte den fraskilte presten finne seg noe annet å gjøre.

Biskop Ola Steinholt i Nord-Hålogaland aksepterte ikke at presten hadde etablert et seksuelt forhold til en gift kvinne.

- Dette er en personalsak jeg av hensyn til de involverte ikke finner noen grunn til å kommentere, sier Steinholt.

Men biskopen bekrefter overfor Dagbladet at han tidligere i år ba presten forlate sin stilling ved en av menighetene i Tromsø.

Inhabil?

Kvinnen er nå separert, og skal ha bevart kjærlighetsforholdet til presten.

Saken er uhyre følsom for Steinholt, fordi det eksisterer et nært slektsforhold mellom biskopen og kvinnens tidligere ektemann.

Flere stiller spørsmålstegn ved hvorfor ikke biskopen erklærte seg inhabil i denne saken.

Dagbladet kjenner til at saken har vakt sterke reaksjoner i deler av prestens tidligere menighet. Ikke minst fordi Steinholt er kjent som en uredd talsmann for den åpne og inkluderende folkekirken, og framstår som en en djerv og nytenkende biskop. Han har selv viet flere par med skilsmisser bak seg, og hans liberale syn på homofili er velkjent.

Rykteflom

Etter det Dagbladet forstår, ble Tromsø-presten aleine da at et langt ekteskap tok slutt i 1995. Etter en menighetstur til Israel samme år oppsto det rykter om en romanse mellom ham og kvinnen, som på dette tidspunkt var gift. Dagbladet er kjent med at de to forsøkte å skjule forholdet. Men da ryktene om stevnemøter omsider nådde Steinholt, ble presten innkalt til en samtale hos biskopen. Her ble han oppfordret til å slutte i sin stilling. Ikke lenge etter forlot han kirken. Den utstøtte presten arbeider nå i helsevesenet i Tromsø.