Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utstrakt hånd til revolusjonen

I dag opphevet EU flere sanksjoner mot Serbia. Samtidig trakk både statsminister Momir Bulatovic og innenriksminister Vlajko Stojiljkovic seg fra den serbiske regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-landene blitt enige om å oppheve oljeembargoen mot Serbia. Også forbudet mot trafikkflyvning mellom EU og Jugoslavia, og investeringsforbudet blir fjernet.

- Vi kom med et løfte til det serbiske folk. I dag holdt vi vårt løfte. EU har gjort radikale endringer i sin politikk overfor Jugoslavia, sier Frankrikes utenriksminister Hubert Vedrine, som ledet EU-møtet.

EU vurderte å knytte opphevelsen av oljeembargoen og andre sanksjoner til et krav om at Milosevic skulle utleveres til krigsforbryterdomstolen. De vurderte også å kreve at etniske albanere som sitter fengslet i Jugoslavia skulle løslates før Serbia fikk økonomisk støtte.

Begge kravene ble forkastet, men EU vil se på problemene seinere.

Overgangsregjering

Serbias president og parlament blir valgt under egne føderale valg, og ble ikke direkte påvirket av valget 24. september, som markerte begynnelsen på slutten for Milosevic. Lederne av den serbiske regjeringen ble valgt i 1998, til en periode på fire år.

At regjeringen trekker seg, betyr trolig den siste spikeren i Milosevics kiste. I utgangspunktet har det serbiske parlamentet makta i Serbia, og ikke president Vojislav Kostunica. Det serbiske parlamentet er dominert av Milosevics menn. Men fram til nyvalget 19. desember, skal setene fylles av en overgangsregjering.