- Utstyret på flyet var mangelfullt. Oksygenet var tomt eller defekt

Passasjer fikk illebefinnende på charterfly fra Alta til Kreta i natt.

MÅTTE LANDE I ATEN: Flyet fra Alta, som skulle til Kreta, måtte foreta en landing i Aten fordi en nordmann ombord hadde fått et illebefinnende. Passasjerer på flyturen er kritiske til kabinpersonalets håndtering av nødsituasjonen. Foto: AP Photo/Dimitri Messinis
MÅTTE LANDE I ATEN: Flyet fra Alta, som skulle til Kreta, måtte foreta en landing i Aten fordi en nordmann ombord hadde fått et illebefinnende. Passasjerer på flyturen er kritiske til kabinpersonalets håndtering av nødsituasjonen. Foto: AP Photo/Dimitri MessinisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Et fly fra Alta til Kreta måtte ved 03-tida i natt foreta en nødlanding i Aten da en passasjer fikk akutte medisinske problemer, skriver Nordlys.

Helsepersonell fra Norge, som befant seg på flyet, grep inn og ga mannen førstehjelp, skriver avisa.

En av dem var sykepleier Karen Marit Utsi fra Karasjok. Til Dagbladet forteller hun at hun ble vekket av medpassasjerer som visste at hun var sykepleier.

- Gikk proft for seg - Jeg gikk bort til mannen, og der så jeg at min tidligere kollega Frank Andresen allerede jobbet med ham. Vi la ham etterhvert ned på gulvet, sier Utsi til Dagbladet.

Ifølge Nordlys-journalist Jørn Losvar, som også var på flyet, ble crewet og de andre passasjerene på flyet tilskuere.

- Alt gikk proft for seg, og det ble umiddelbart satt i gang hjerte- og lungeredning i setet. De kabinansatte må jeg beskrive som tafatte. Det var lite eller ingen hjelp i dem, sier Losvan til Nordlys.

- Oksygenet var tomt Karen Marit Utsi sier til Dagbladet at også hun opplevde besetningen mer som en byrde enn til hjelp.

- Da vi skulle lande ble jeg bedt om å sette meg i setet, men man forlater ikke en pasient. Det er det siste en helsearbeider gjør.

- Utstyret om bord på flyet var også mangelfullt. Oksygenet var tomt eller defekt, fortsetter hun.

- Dette kunne gått ille om ikke noen hadde grepet inn, sier ambulansearbeider Frank Andersen til Nordlys, som var den andre helsearbeiderne som grep inn da mannen ble syk.

- Ingen nødlanding Helen Begby, informasjonssjef hos reiseoperatøren Apollo, sier til Dagbladet at det alltid er seks flasker med oksygen på flyene.

- Dette er krav som må være oppfylt for at man skal få lov til å fly. I dette tilfellet ga crewet to oksygenflasker til de som hjalp pasienten. Crewet er godt trent i førstehjelp, men generelt vil kabinpersonalet la leger eller andre helsearbeidere om bord utøve førstehjelp om mulig når det er nødvendig, da de er enda bedre kvalifisert, sier hun til Dagbladet.

- Det blir hevdet av de som hjalp den syke mannen at oksygenet ikke virket eller var tomt?

- Det er vanskelig for meg å finne ut hva som har skjedd. Om de to flaskene de fikk ikke fungerte er det ytterligere fire flasker til i flyet. Det kan bero på kommunikasjonsproblemer, samt det at flyet måtte lande tidligere enn planlagt. Det er beklagelig om det oppfattes at det ikke var nødvendig utstyr om bord, sier Begby.

At de to som hjalp den syke fikk beskjed om å sette seg under landing, kommenterer kommunikasjonssjefen slik:

- Jeg forstår at det kan virke frustrerende, men kravet til flypersonalet er at alle passasjerer må sitte fastspent under landing.
Hun sier hun ikke har mottatt noen rapport om at det skal ha vært noe galt med oksygenflaskene på dette flyet.
Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med noen fra flyselskapet Aegan Airlines.