Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utsultede kyr vasset i møkk

I minst et halvt år sto 30 skinnmagre og syke kyr i et fjøs i Songdalen. Bonden er siktet for grov dyremishandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bonden i 40-årene var i forrige uke til avhør på lensmannskontoret i Søgne og Sogndalen.

- Det var veldig ille. Dette er sånne forhold man ikke vil se i et fjøs. Synet var sjokkerende for dem som kom dit, sier lensmann Terje Pedersen.

Avlivet på stedet

Nesten alle de 30 kuene og kalvene måtte avlives etter at dyrevernsnemnda avdekket dyretragedien på den lille gården i Finsland, noen mil nord for Kristiansand i slutten av juni.

Noen av dyrene ble avlivet på stedet. De hadde ikke kraft nok til å bli transportert til slakteriet. Ifølge veterinæren som var på stedet, hadde de uansett bare få dager igjen å leve.

Allerede i mai skal dyrevernsnemnda i Kristiansand ha fått tips om de uverdige forholdene de 30 dyrene levde under. Ifølge Fædrelandsvennen rykket ingen ut til fjøset på grunn av mangel på penger.

Rystende bilder

Politiet velger nå å offentliggjøre de rystende bildene for at allmennheten skal få innblikk i tragediens omfang. Bildene blir viktige bevis i en eventuell straffesak mot bonden.

Fjøset var ikke rengjort på månedsvis, møkka lå i store hauger oppetter beina på dyrene. Små kalver og ammekyr var utmattet etter lang tid uten mat, skinnmagre og svært syke.

Tragedie

Det skal ligge en personlig tragedie bak det som distriktsveterinæren i Kristiansand omtaler som dyremishandling.

- Slik ser du bare på bilder fra konsentrasjonsleirer fra krigen. Jeg har aldri sett så avmagrede dyr før, sa veterinær Sigurd Bjørtvedt til Fædrelandsvennen like etter at dyretragedien ble kjent.

Den siktede skal inn til nye avhør i nær framtid.

- Dette dreier seg om en person som har en del personlige problemer, men derfra til at dyr utsettes for en slik behandling kan ikke være unnskyldende likevel. Det må vurderes på sikt om vedkommende ikke har vært tilregnelig, men det er det ingen grunn til å tro foreløpig, sier lensmann Pedersen.

SJOKKERT: - Slik ser du bare på bilder fra konsentrasjonsleirer fra krigen, sier veterinær Sigurd Bjørtvedt.
AVLIVET: Denne utmagrede kua var blant de 30 som ble kjørt til slakteriet og avlivet etter at dyrevernet avdekket tragedien på Sørlandet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media