Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utsultet Lucas (1) ble reddet av byens frivillige kattehelter: - En katt frøs fast på verandaen

- Altfor lett å slippe unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Da det onsdag ble offentlig kjent at det for første gang i Norges historie blir opprettet et eget dyrepoliti, jublet Vibeke Tolnes Olsen fra Trondheim.

Hun har jobbet aktivt i det frivillge organisasjonslivet for dyrenes rettigheter siden tidlig 90-tallet. Nå er hun leder for «Bakgårdskatt» i Trondheim. Bakgårdskatt ble etablert i 1988, og har utviklet seg til å drive med omplassering av katter som ikke har det bra.

- Det er katter som ikke får mat, som blir plaget av eieren og generelt katter som ikke har det godt. Jeg husker spesielt et tilfelle hvor en katt hadde frøst fast på verandaen til eiere som ikke brydde seg, forteller Tolnes til Dagbladet.

Hun må stoppe opp. Øynene blir blanke. Stemmen svak. Det er tydelig at dette betyr mye for dyreforkjemperen. Hun har viet et helt liv til katter ingen bryr seg om.

- Beklager. Det blir litt mye. Jeg synes bare så utrolig synd på sånne skjebner. Dette er jo forferdelig at noen skal oppleve noe slik. Tenk å sovne inn på verandaen til sine egne eiere og beste venner.

Lucas Da Dagbladet møtte Tolnes var hun på vei med et nytt klorestativ til lille Lucas (1). Katten har nettopp fått et nytt hjem hos Nina Sydskjær, i en leilighet omtrent midt i sentrum av Trondheim.

«Bakgårdskatt» fikk inn et tipset fra noen som hadde fått hyppige besøk av en katt som virket utsultet.

- De la merke til at katten var utsultet og tynn. Da de skjønte at de trolig var de eneste som matet Lucas, ringte de inn til «Bakgårdskatt», som tok inn Lucas.

Seriøst politiarbeid Kattevennen Tolnes forteller at slike situasjoner er nok et bevis på at det rykende ferske vedtaket om dyrepoliti i Norge er nødvendig.

- Jeg håper det gjør at alle passer på dyrene sine enda bedre, nå som de vet at dette faktisk er noe politiet har mulighet til å ta tak i. Dette er bra for dyra. Nå får de endelig eget politi. Det er kjempebra nyheter, forteller Tolnes.

 PASSET PÅ:  Nina Sydskjør fra Trondheim er fostermor for katten Lucas, som hun passer på vegne av organisasjonen Bakgårdskatt.
PASSET PÅ: Nina Sydskjør fra Trondheim er fostermor for katten Lucas, som hun passer på vegne av organisasjonen Bakgårdskatt. Vis mer

Dagbladet har snakket med politimesteren ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe. Her skal ordningen først i gang, som en prøveordning i løpet av de neste månedene.

Han fortalte til Dagbladet at han tar dette med største alvor.

- Vi skal håndtere saker i dyrepolitiet, like alvorlig som vi etterforsker drap og voldtekter i politiet. Noen saker er større enn andre selvsagt, men vil prioritere dette prosjektet skikkelig. Det er en god sak, og det er på høy tid at vi setter det på agendaen, sier dyrepolitimesteren til Dagbladet.

Nye venner Og for Lucas ser fremtida lys ut. «Bakgårdskatt» tok vare på katten, ga den maten og nå er den klar for verdens utfordringer igjen, forklarer Tolnes.

Nå har de lagt ut informasjon om katten på forskjellige nettsteder, om den opprinnelige eieren ikke melder seg innen tre måneder, blir hjemmet til Sydskjær et permanent hjem for den firbente.

- Den ser ut til å trives godt her allerede. Den leker og koser seg. Jeg tror vi kan bli noen veldig gode venner, humrer Sydskjær.

Har du et tips innenfor sjangeren «dyrenes nyheter»? Send inn dine tips direkte til artikkelforfatter: mav@dagbladet.no eller til Dagbladets tipsboks: 2400@dagbladet.no