Corona i Sverige:

Uttalelse vekker reaksjoner: - Uheldig

Under et intervju om de høye dødstallene i Sverige, sa statsepidemiolog Anders Tegnell at innvandrere har vært «drivende». Nå beklager han.

UHELDIG: Statsepidemiolog i Sverige Anders Tegnell kom torsdag med en uheldig uttalelse under en TV-sending. Her fra en pressekonferanse i oktober. Foto: AFP
UHELDIG: Statsepidemiolog i Sverige Anders Tegnell kom torsdag med en uheldig uttalelse under en TV-sending. Her fra en pressekonferanse i oktober. Foto: AFP Vis mer
Publisert

Torsdag ble statsepidemiolog i Sverige Anders Tegnell intervjuet i SVT-programmet «Aktuellt». Der fikk han et spørsmål om forskjellen mellom dødstallene i Sverige og de andre landene i Norden.

Tegnell begynte med å si at Norge og Finland er uvanlige sett fra et europeisk perspektiv, når man ser på hvordan coronaviruset har påvirket landene.

- Det finnes et antall forskjeller som er veldig åpenbare, og dette er land som ikke er veldig tett befolket og de har en relativt liten befolkningsmengde. Små innvandrergrupper har vært veldig drivende i mange land. Så det finnes et antall forskjeller mellom oss og disse (Norge og Finland journ.anm.), som gjør oss betydelig mer like landene nedover i Europa, sa han under sendingen.

Vekker reaksjoner

Nå skriver den svenske avisa Aftonbladet at uttalelsen til statsepidemiologen vekker reaksjoner på sosiale medier i Sverige.

- Den beste studien hittil viser at responsen på restriksjonene ikke skilte seg ut mellom områder med større innvandrer-tetthet og områder uten, skriver Jonas Vlachos, økonom og professor ved Stockholms universitet, på Twitter.

Også professor i molekylærepidemiologi, Tove Fall, er blant forskerne som reagerer.

- At personer med utenlandsk bakgrunn i vårt samfunn rammes hardere av covid-19 skal ikke tolkes som at vi hadde hatt vesentlig lavere smitte uten disse menneskene, skriver hun på Twitter.

Hun skriver videre at mange innvandrere også har yrker som er vanskelig å utføre med distanse.

- Uheldig ordvalg

Tegnell sier til Aftonbladet at det han sa i programmet kom ut feil.

- Det var et uheldig ordvalg. Det er ikke slik at jeg mener at de driver smittespredningen. Jeg har vært tydelig hele tiden på at det selvsagt ikke er sånn. Derimot er det en gruppe som har blitt hardt rammet av smitte, sier han.

Han sier at man ikke kan sammenlikne de nordiske landene med hverandre når det kommer til smitte og dødstall, ettersom landene har forskjellige forutsetninger knyttet til befolkningsmengde, befolkningstetthet, demografi og reisevaner.

SVARER OM JUL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset. Vis mer

Ifølge Expressen så har Sverige en befolkningstetthet på 23 innbyggere per kvadratkilometer, mens Norge har 14 og Finland har 16.

Aftonbladet skriver at det i Sverige bor flere personer med utenlandsk bakgrunn, sammenliknet med nabolandene. Tegnell understreker at innvandrere har blitt rammet hardere av coronaviruset enn de øvrige delene av den svenske befolkningen.

- Det er selvsagt veldig uheldig på flere måter, men det var uheldig av meg å bruke det ordet, for det var overhodet ikke det jeg mente, sier han til den svenske avisa.

Fredag ble det registrert 60 coronadødsfall og 6269 nye smitte tilfeller i Sverige, det siste døgnet. Dagen før passerte de 7000 coronadødsfall.

Siden pandemien brøt ut er det blitt registrert 278 912 smittetilfeller, og per fredag er det 245 coronainnlagte pasienter på svenske intensivavdelinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer