Uttransporteringen stanset - Abbasi-søsknene returneres til Norge

Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter dette i en pressemelding seint mandag kveld.

TILBAKE TIL NORGE: Atefa Rezaies er tilbake i Norge. Etter at uttransporteringen av barna ble stanset, er også Taibah og Ehsan Abbasi, samt storebror Yasin, på vei tilbake til Norge. Foto: Privat
TILBAKE TIL NORGE: Atefa Rezaies er tilbake i Norge. Etter at uttransporteringen av barna ble stanset, er også Taibah og Ehsan Abbasi, samt storebror Yasin, på vei tilbake til Norge. Foto: PrivatVis mer

Afghanske myndigheter besluttet nemlig å ikke akseptere Yasin (22), Taibah (20) og Ehsan Abbasi (16) tilbake i landet. Det jobbes nå med å få søsknene tilbake til Norge.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med familiens advokat Erik Vatne mandag kveld. Til NTB sier at han er svært glad og lettet for at sakens utfall.

- Jeg snakket med søsknene i kveld, før politiets pressemelding kom. Da var de fortsatt innstilt på at de i løpet av kvelden skulle sendes til Kabul. De var redde og bekymret, sier Vatne til NTB.

- Forsvarlig

Abbasi-familiens sak har skapt følelser hos mange. Grytidlig lørdag morgen ble familien pågrepet i sitt hjem i Trondheim, og sendt videre til Istanbul. På grunn av mora Atefa Rezaies helsetilstand, ble imidlertid transporten videre til Kabul satt på vent.

- Selv om ingen av de fire personene ble uttransportert til Afghanistan, mener PU at pågripelsen og forsøket på tvangsretur har vært forsvarlig, heter det i en pressemelding fra PU mandag.

Rezaie ble sendt tilbake til Norge for å få oppfølging av helsevesenet, men det var planlagt at de tre søsknene skulle tilbake til Afghanistan.

Slik ble det altså ikke.

Ny vurdering

Mora og hennes tre barn kom til Norge for rundt sju år siden.

Familien fikk midlertidig oppholdstillatelse i Norge i 2012 i all hovedsak fordi de ikke visste hvor far befant seg og ikke hadde noe mannlig beskyttende nettverk i Afghanistan.

Da faren likevel dukket opp i 2014, kalte UNE tilbake oppholdstillatelsen siden de ikke lenger trodde på at familien ikke fikk kontakt med faren og kunne reise til Afghanistan.

- Når søsknene returnerer, skal vi gjøre en ny vurdering av hele situasjonen. Vi må få klarlagt familiemedlemmenes helsetilstand, årsaken til at Afghanistan ikke har gitt dem returtillatelse og en ny vurdering av vedtaket i Norge, sier Vatne til NTB.