Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abbasi-familien:

- Uttransporteringen var hjerterå. Dette er unge Trondhjemmere

Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) vil at det legges mer vekt på menneskelige hensyn i asylpolitikken og åpner for å endre regelverket.

IKKE FORNØYD: Trondheim-ordfører Rita Ottervik synes tvangsutsendingen av Abbasi-familien var hjerterå, og ønsker at menneskelige hensyn skal veie mer i asylsaker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IKKE FORNØYD: Trondheim-ordfører Rita Ottervik synes tvangsutsendingen av Abbasi-familien var hjerterå, og ønsker at menneskelige hensyn skal veie mer i asylsaker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Lørdag morgen ble den Trondheim-baserte Abbasi-familien vekket og tvangsutsendt fra leiligheten sin på Møllenberg. Målet var at familien skulle til Afghanistan, et land to av Abbasi-familiens barn aldri har vært i.

Trondheim-ordfører Rita Ottervik har vært kritisk til uttransporteringen fra starten, men utdyper overfor Dagbladet.

- Det er hjerterått å sende ut barn og ungdommer på denne måten, til et land de aldri har vært i. Jeg reagerer også på at mor blir sendt i bevisstløs tilstand og at barna ble separert fra sin mor, sier hun.

- Må få bli

Trondheim-ordføreren gjennom 16 år er ikke fornøyd med uttransporteringen, men er stolt over måten byens formannsskap behandlet saken på denne uka.

- Jeg er glad for at et nesten samla formannskap, kun med unntak av FrP, ber de parlamentariske lederne om å bidra til at hensynet til barn og unge blir bedre i varetatt, og at familien får bli. Jeg er glad for at de nå er på vei hjem fordi dette er unge Trondhjemmere, sier Ottervik.

Abbasi-saken har vist hvordan norsk asylpolitikk er, skrev Dagbladets politiske redaktør denne uka: Brutal.

Vil ha endringer

- Mener du det er på sin plass å reforhandle norsk asylpolitikk? Lurer Dagbladet.

- Jeg mener ikke vi skal endre norsk asylpolitikk. Men det må være rom for å legge større vekt på menneskelige hensyn og særlig barna og unges situasjon.

- Men bør regelverket endres? Spør Dagbladet.

- Hvis det må til en regelendring for å legge større vekt på menneskelige hensyn og barns og ungesmsituasjon, så ja, svarer Ottervik.

Klokka 17 i onsdag ettermiddag møtte mange tusen mennesker opp på en støttemarkering for familien Abbasi i Trondheim. Ordfører Ottervik var opptatt, men sa på forhånd at demonstrantene «har min fulle støtte».

- Fantastisk engasjement

Ottervik viser til at «Afghanistan er kåret til verdens mest utrygge land».

- Men i dette tilfelle handler det særskilt om barn og unge som er oppvokst i Trondheim og ikke har vært i Afghanistan, samt en syk syk mor. Det er derfor ekstra tunge menneskelige hensyn i saken her, sier Ottervik, som er utrolig stolt over Trondheim-ungdommens mange markeringer og demonstrasjoner for familien.

- Et fantastisk engasjement, sier hun.

ABBASI-SAKEN: Mange møtte opp i Trondheim for å vise sin støtte til Abbassi-familien. Reporter: Line Fransson. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!