Rapport om russisk våpenkjøp:

- Uttrykk for desperasjon

Russland vil gjøre storinnkjøp av nordkoreanske våpen, ifølge amerikansk etterretning. Årsaken er desperasjon og at Kinas støtte uteblir, mener ekspert.

IKKE SOM ØNSKET: Russlands president Vladimir Putin får ikke den støtten han ønsker seg fra sin strategiske partner Kina, og må derfor ty til nordkoreanske våpen i kampen om Ukraina, mener ekspert. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
IKKE SOM ØNSKET: Russlands president Vladimir Putin får ikke den støtten han ønsker seg fra sin strategiske partner Kina, og må derfor ty til nordkoreanske våpen i kampen om Ukraina, mener ekspert. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Meldingen om at Russland vil gå til innkjøp av nordkoreanske våpen, viser at «det russiske militæret fortsetter å lide av en alvorlig mangel på utstyr, delvis på grunn av eksportkontroll og sanksjoner», sier en amerikansk etterretningskilde til nyhetsbyrået AP.

- Kreml bør være bekymret over at de må kjøpe noe som helst fra Nord-Korea, sier Mason Clark til The New York Times. Han leder Russland-avdelingen ved Institute for the Study of War.

- Ikke godt nytt

Professor Stein Tønnesson ved Fredsforskningsinstituttet Prio sier det fortsatt er usikkert om opplysningene er korrekt, og understreker at det er snakk om ubekreftede meldinger basert på etterretningskilder.

Men om det stemmer, mener han dette gjør én ting helt klart.

- At Russland tyr til Nord-Korea og ikke til Kina, viser at de ikke kan få den støtten de ønsker fra Kina, sier han.

For Tønnesson har liten tro på at det er nordkoreanske våpen som har stått øverst på Putins ønskeliste.

- Dette er et uttrykk for russernes desperate behov for våpen, slik at de kan trappe opp krigen i Ukraina. Så for motstandskampen er ikke dette noe godt nytt.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

- Overraskende

Ifølge amerikansk etterretning er det raketter og artillerigranater Russland vil kjøpe av Nord-Korea.

Tom Røseth, som er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, mener dette viser at Russland sliter med å produsere ammunisjon.

- Det er overraskende, ettersom Russland har besluttet økt produksjon og at forsvarsindustrien der er i det vi kan si er krigsberedskap.

Røseth mener imidlertid at våpen fra Nord-Korea ikke vil utgjøre den store forskjellen i Ukraina, og heller er et forsøk på å vise at Russland ikke står alene i krigen.

STØTTE: Nord-Korea har nærmet seg Russland siden krigen startet, og er det eneste landet utenom Russland og Syria som har anerkjent de såkalte folkerepublikkene Luhansk og Donetsk. Her fra et møte mellom de to landenes ledere i Russland i 2019. Foto: KCNA / Reuters / NTB
STØTTE: Nord-Korea har nærmet seg Russland siden krigen startet, og er det eneste landet utenom Russland og Syria som har anerkjent de såkalte folkerepublikkene Luhansk og Donetsk. Her fra et møte mellom de to landenes ledere i Russland i 2019. Foto: KCNA / Reuters / NTB Vis mer

- De har Iran og Nord-Korea som våpenbrødre, og det er ikke akkurat noe å skryte av i Vesten. Dette er stater som ingen vil stå sammen med når det gjelder militært samarbeid.

- Betyr dette at Russland er i ferd med å gå tom for våpen?

- Det er et tegn på at de går tomme for missiler, og et tegn på at de søker diplomatisk støtte og militær assistanse fra andre stater for å vise at Russland ikke er isolert, svarer Røseth.

Ifølge Røseth er det dessuten usikkerhet knyttet til kvaliteten på de nordkoreanske våpnene.

- Ikke godt forhold

Øverst på Putins ønskeliste står nok våpen fra Russlands mektigste «venn» - Kina. Men Kina vil ikke ta den risikoen, påpeker både Røseth og Tønnesson.

Russland og Kina er strategiske partnere og har stått hverandre veldig nær over lang tid, forklarer Tønnesson. Kina er imidlertid økonomisk tilknyttet Vesten, og ønsker ikke å rammes av sanksjoner fra for eksempel USA.

Nord-Korea har på sin side bare én handelspartner, og det er Kina. Kina kommer ikke til å straffe Nord-Korea for å selge våpen til Russland, så det kan de gjøre relativt trygt, sier Tønnesson.

UVANLIG STILLE: Professor Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Han mener det har vært uvanlig stille rundt det isolerte landet i Asia den siste tida, og tror ikke at det kommer til å vare. Foto: Terje Pedersen / NTB
UVANLIG STILLE: Professor Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Han mener det har vært uvanlig stille rundt det isolerte landet i Asia den siste tida, og tror ikke at det kommer til å vare. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

De siste åra har imidlertid forholdet mellom Kina og Nord-Korea kjølnet, og sistnevnte har isolert seg ytterligere under pandemien.

- Det er det Kim Jong-un som har sørget for. Han stengte grensa til Kina under pandemien, og det er fortsatt store restriksjoner på handelen. Dette har bidratt til ytterligere isolasjon, og forholdet mellom Kina og Nord-Korea er ikke spesielt godt, sier Tønnesson.

Nye kriser i emning

Med det mulige våpensalget lurer også en ny krise, mener Tønnesson.

- Det snakkes nå om at Nord-Korea forbereder en ny atomprøvesprengning, som kan utløse en internasjonal krise. Sør-Korea har fått en ny president, som er mye hardere på Nord-Korea enn den forrige, og som er mye mer innstilt på samarbeid med USA. Så at Nord-Korea støtter Russland på denne måten, kan ytterligere bidra til Nord-Korea-krisa som vi ser i horisonten.

INGENTING Å FRYKTE: Isolerte Nord-Korea har lite å frykte ved å selge våpen til Russland, sier ekspert. Gjennom pandemien har leder Kim Jung-un isolert landet sitt ytterligere fra resten av verden. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB
INGENTING Å FRYKTE: Isolerte Nord-Korea har lite å frykte ved å selge våpen til Russland, sier ekspert. Gjennom pandemien har leder Kim Jung-un isolert landet sitt ytterligere fra resten av verden. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB Vis mer

- Hva tenker du om denne utviklingen?

- Det er en veldig bekymringsfull utvikling i verden i det hele tatt, mener Tønnesson.

For selv om det nå er Ukraina-krigen som har verdens oppmerksomhet, kan nye kriser være på trappene, mener han.

- Jeg har undret meg over at det har vært så stille med tanke på Nord-Korea i lang tid. Jeg tror ikke det kommer til å vare.

Han trekker fram at forholdet mellom USA og Kina er svært vanskelig, og viser blant annet til at regjeringen i Kina reagerte med raseri da Kongressleder Nancy Pelosi besøkte Taiwan i begynnelsen av august.

- Det er hele tida risiko for konflikt om Taiwan, Sør-Kina-havet, Myanmar, og Korea-spørsmålet, sier Tønnesson.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer