GASS, GASS, GASS!  Verneplikten bør tilpasses etter Forsvarets behov, mener Vernepliktsutvalget. Foto: Tore Wuttudal / NN / Samfoto
GASS, GASS, GASS! Verneplikten bør tilpasses etter Forsvarets behov, mener Vernepliktsutvalget. Foto: Tore Wuttudal / NN / Samfoto Vis mer

Utvalg foreslår ulike lengder på førstegangstjenesten

Men du får ikke lov til å velge selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det bør åpnes for å innføres en differensiert verneplikt på 6, 12 og 18 måneders verneplikt, mener utvalg.

Dette er en av anbefalingene i Vernepliktutvalgets rapport, som er overlevert til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Fleksibel tjenestetid Leder i utvalget, Jonni Helge Solsvik (H), understreker at utvalget mener de fleste vernepliktige fortsatt bør gjennomføre 12 måneders førstegangstjeneste, men at det kan åpnes både for kortere og lengre tjenestetid, der Forsvaret mener de har behov for det.

Stillinger knyttet til vakt og sikring, er blant områdene hvor det kan holde med seks måneder, mens det for enkelte mer spesialiserte stillinger, som fartøybesetning og enkelte spesialiststillinger i Hæren, bør åpnes for 18 måneders tjenestetid, mener utvalget.

Ikke frivillig Utvalget legger ikke opp til at det skal bli frivillig å velge seks måneders tjenestetid, men at Forsvaret kan åpne for det ved behov. 18 måneders tjenestetid må derimot være et frivillig valg for den enkelte.

Utvalget anbefaler også å legge ned Forsvarssjefens styrkebrønn. Det begrunnes med at de øver for lite til å fungere etter hensikten. Ordningen bør heller erstattes med en trent reserve i hver forsvarsgren, og at personell som ikke velges ut til reserven overføres direkte til Heimevernet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer