Utvalg: Forsvaret i krise

Forsvaret er i dyp krise, og omstillingen på 90-tallet har langt på vei vært mislykket. Det kreves en radikal omlegging for å sette Forsvaret i stand til å møte dagens utfordringer, sier et regjeringsoppnevnt utvalg i en rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For annen gang på en uke har forsvarsminister Bjørn Tore Godal fått en tung rapport om de elendige tilstandene i Forsvaret og hvilke drastiske grep som må til for å opprette en helt avgjørende balanse mellom målsettinger og bevilgninger, mellom drift og investeringer.

Sist torsdag var det forsvarssjef Sigurd Frisvold som leverte sin oppskrift på hva som må gjøres, og det var en slankeprosess uten sidestykke i norsk forsvarshistorie. I dag var turen kommet til regjeringens forsvarspolitiske utvalg, med medlemmer hovedsakelig fra de politiske partiene.

Rapporten er brutal i sin dom, og beskriver en tiltagende funksjonsudyktighet som over lengre tid har utviklet seg i Forsvaret. Løsningen ligger i en rask og dyptgripende omlegging, unnagjort på fire smertefulle år, mener utvalget.

(NTB)