Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utvalg går inn for gratis barnehage, fjerning av kontantstøtten og behovsprøvd barnetrygd

Foreslår også store endringer i foreldrepermisjonsordningen. 

MANGE FORSLAG: Statsråd Solveig Horne (Frp) sier utvalget ikke har spart på kruttet, og venter at forslagene skaper debatt. 
MANGE FORSLAG: Statsråd Solveig Horne (Frp) sier utvalget ikke har spart på kruttet, og venter at forslagene skaper debatt.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag mottok statsråd Solveig Horne (Frp) en rapport fra det såkalte barnefamilieutvalget, som ble nedsatt i 2015 for å gjennomgå støtten til barnefamiliene.

Der kommer utvalget med flere kontroversielle forslag om omdiskuterte ordninger som barnetrygd og kontantstøtte.

Flertallet i utvalget går blant annet inn for å fjerne kontantstøtten, innføre gratis barnehage for alle barn over ett år, og behovsprøve barnetrygden slik at familier med lav inntekt får mer. Kontantstøtten foreslås også fjernet.

De foreslår også store endringer i foreldrepermisjonsordningen,

Samlet gjennomgang

Statsråd Solveig Horne (Frp) sier utvalget ikke har spart på kruttet, og venter at forslagene skaper debatt når de nå blir sendt på høring.

- Jeg er sikker på at dette kommer til å skape debatt, og hovedmålet mitt er at vi skal ha gode velferdsordninger for barnefamilier også i framtiden, sier Horne, som ba om forståelse for at hun ikke hadde gått nøye inn i forslagene.

Da det såkalte Brochmann-utvalget også foreslo å avvikle kontantstøtten for en drøy måned siden, var innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) tydelig på at hun nå mente det var på tide å avvikle ordninga, slik Frps programkomite også har foreslått.

Horne er ikke like tydelig, og sier hun vil vurdere forslaget med åpne øyne.

- Jeg ser utfordringer med kontantstøtten i et integreringsperspektiv, men det er også viktig for meg å sikre at familiene har en valgfrihet og fleksibilitet. Jeg kommer til å gå inn i dette med åpne øyne når NOU-en skal vurderes, sier hun til Dagbladet.

Utvalget har sett på alle støtteordningene til barnefamilier under ett for første gang på 20 år, for å se på hvordan støtteordningene kan innrettes slik at de passer bedre til situasjonen i dag.

Arbeidet har vært ledet av professor Anne Lise Ellingsæter, og alle endringene som foreslås er innenfor den samme totalramma som før.

Man bruker altså ikke mer penger enn tidligere - men vrir ordningene på en måte utvalget mener gjør bruken mer fornuftig.

Likestilt foreldreskap

Utvalget ønsker å innføre en individuell rett til foreldrepermisjon og likedeling av foreldrepenger mellom foreldrene.

I praksis betyr det en avvikling av det såkalte aktivitetskravet som sier at mor må ut i jobb eller utdanning etter fødselen hvis fedre skal kunne ta ut deler av den felles permisjonstiden.

De vil også avvikle den såkalte engangsstønaden til småbarnsforeldre, og erstatte den med en løpende minsteytelse til alle foreldre, hvor foreldre som ikke egentlig har tjent opp retten til foreldrepenger får en minsteytelse på 2G.

Når det gjelder foreldrepermisjonen, skal tre uker før fødsel og seks uker etter fødsel reserveres mor, av helsemessige årsaker.

De resterende ukene bør ifølge utvalget fordeles med 20 uker på mor og 20 uker på far.

Samtidig foreslår utvalget at det skal innføres barnehageopptak hvert kvartal, og at skolefritidsordningen må utredes nærmere med tanke på å innføre gratis eller sterkt subsidiert skolefritidsordning på sikt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media