Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utvalg mener kommunene bør bli større, og få flere oppgaver

Ifølge ekspertutvalg.

PRESENTERER RAPPORT:  Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mottok i dag rapporten  av professor Signy Vabo ved Høgskolen i Oslo og Akershus,  om ekspertutvalget sin rapport om kommunereform. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PRESENTERER RAPPORT: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mottok i dag rapporten av professor Signy Vabo ved Høgskolen i Oslo og Akershus, om ekspertutvalget sin rapport om kommunereform. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Større og sammenslåtte kommuner bør få nye oppgaver, men bare de aller største bør få ansvaret for videregående skoler og kollektivtrafikk.

Det går fram av sluttrapporten fra ekspertutvalget for kommunesektoren som kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner (H) fikk overlevert mandag. 

Rapporten gir ingen definitive svar på hvilke nye oppgaver kommunene bør ha. En tilråding om dette vil komme i en egen stortingsmelding i løpet av våren 2015.

- Vi skal gå gjennom rapporten og vurdere nøye hvilke oppgaver som kan overføres til nye og sammenslåtte kommuner. Så blir det opp til stortingsflertallet å avgjøre hva som blir det endelige utfallet, sier Jan Tore Sanner.

Ti oppgaver Ti ulike oppgaver som bør overføres fra stat og fylke til kommunene, diskuteres i sluttrapporten. Utvalget fastholder at framtidas kommuner bør ha 15.000-20.00 innbyggere. Kommuner i denne størrelsen bør kunne overta følgende oppgaver:

Habiliterings- og rehabiliteringstjenestene, statlige oppgaver tilknyttet fosterhjem og barneverninstitusjoner, hjelpemidler til personer med nedsatt funksjonsevne, arbeidsmarkedstiltak i skjermet sektor og virkemidler for lokal nærings- og samfunnsutvikling.

Kommuner med mer enn 100 000 innbyggere kan også overta ansvaret for videregående opplæring og kollektivtransport, mener utvalget.

- Kommunene må være så store for å kunne gi den nødvendige bredden i tilbudet til elever i videregående skoler. Dette handler også om geografi, påpekte utvalgsleder Signy Irene Vabo da hun presenterte rapporten.

Ikke minstegrense Kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner understreker at forslaget om minstestørrelse på 15.000-20.000 innbyggere ikke blir fulgt.

- Selv om dette er et velbegrunnet ønske fra utvalgets side, vil ikke regjeringen stille krav til kommunene om antall innbyggere. Det er ikke flertall for dette på Stortinget, påpeker Sanner.

Tre modeller Ekspertutvalget presenterte også tre ulike kommunemodeller. En av dem er at de aller største kommunene skal få Oslo-status - det vil si at storkommunen overtar alle de fylkeskommunale oppgavene.

Dette kan ifølge utvalgslederen vitalisere lokalpolitikken, men utvalget stiller også spørsmål ved hva som i så fall skjer med resten av fylket.

Generalistkommuner Den andre modellen er å fortsette med prinsippet om generalistkommuner der samtlige kommuner har de samme oppgavene som utvalget mener kommuner med 15 000-20 000 innbyggere kan ha.

Utvalget mener denne modellen vil styrke lokaldemokratiet og bidra til likeverdig lokalt selvstyre.

Differensiering Den tredje modellen åpner for at kommunene skal få ulike oppgaver etter hvor mange innbyggere de har, men at alle kommunene med unntak av Oslo fortsatt skal inngå som en del av fylkeskommunen.

En av motforestillingene utvalget peker på her, er at innbyggernes stemme vil få ulik vekt ved kommune- og fylkestingsvalg.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling