Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utvalg om norsk Libya-innsats: norske myndigheter hadde liten forståelse av situasjonen

Flere har vært kritiske til at 15 norske kampfly var med på å bombe opprørere til makta i Libya. Granskningsutvalg mener operasjonen var nødvendig for å beskytte sivile.

LIBYA: Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet inviterte til pressemøte i forbindelse med fremleggelsen og overrekkelsen av Libya-utvalgets rapport. - Norske myndigheter hadde liten forståelse av situasjonen, sier utvalgsleder Jan Petersen. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- FN, Nato og nærmeste allierte mente maktbruk måtte brukes for å beskytte sivile i Libya. Dette ble støttet av Stortinget og ga tilstrekkelig folkerettslig grunnlag. Norske myndigheter hadde i liten grad egen selvstendig forståelse av situasjonen, sier utvalgsleder Jan Petersen under framlegging av utvalgets hovedfunn i dag.

Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet la i dag fram Libya-utvalgets rapport som gransker Norges krigsdeltakelse i Libya i 2011.

Utvalget skriver i rapporten at regimeendring ble en konsekvens av «en militær operasjon som hadde som mål å beskytte sivile».

- Norske styrker etterlevde humanitærrettslige forpliktelser, sa Petersen, men sa videre at deltakelsen var med på å styrte regimet i Libya og at dette var lite diskutert på forhånd.

- Det norske politiske miljøet mente at Gadhafi skulle gå, men det var ikke slik at denne operasjonen skulle benyttes til dette formålet.

På spørsmål om drap på sivile under aksjonen i Libya henviste Petersen til sin innledning, hvor han uttalte at norske styrker etterlevde humanitærrettslige forpliktelser.

Debatt rundt internasjonale operasjoner

Petersen uttalte at aksjonen var folkerettslig og konstitusjonelt forankret, men uttalte at beslutningsgrunnlaget hadde flere svakheter.

15 norske F16-fly var med på å bombe opprørere til makta i Tripoli i 2011. Ifølge NRK var Libya-bombingen det skarpeste oppdraget norske kampfly har deltatt i etter andre verdenskrig. Samtlige partier på Stortinget støttet at Norge skulle delta i denne NATO-aksjonen.

Regimet gikk etter noen måneder i oppløsning og diktator Muammar al-Gadaffi ble til slutt fanget og drept av opprørerne.

- Alle rapporter tjener som viktige verktøy for å vurdere Norges innsats i internasjonale operasjoner. Det er viktig at vi har denne typen diskusjoner, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide etter å ha fått overlevert rapporten fra utvalgsleder Jan Petersen.

Flere barn drept

Norske piloter fortalte i Brennpunkt på NRK i 2013 at 75 prosent av bombetoktene var SCAR-oppdrag (Strike Coordination and Reconnaissance). Det betyr at pilotene selv måtte finne egnede bombemål fra lufta.

Det var to norske bombefly som bombet Gadhafis residens.

Ifølge libyske kilder ble tre mennesker drept og 45 såret i dette bombeangrepet. Blant de sårede var flere barn.

Det var to norske bombefly som bombet Gadhafis bolig.

Lysbakken kritisk

Det er SV som har tatt initiativ til at den norske krigsdeltakelsen må granskes.

SV-leder Audun Lysbakken har uttalt til NRK at Norge og andre Nato-land tøyde FN-mandatet ved å sende kampfly til Libya.

- Det er helt åpenbare sider ved Libya-krigen som det er grunn til å være sterkt kritisk til, uttalte Lysbakken til NRK.

Klarere i grunnloven

Fra utvalgets rapport står det videre at kostnadene for aksjonen ble undervurdert og langt høyere enn forutsatt. Og at «Målsettingene med deltakelsen i en operasjon bør fastsettes i en form som kan utsettes for demokratisk kontroll og innsyn, og slik at de kan omsettes i militær strategi».

I rapporten står det også at norske myndigheter av demokratiske hensyn bør skriftlig foreta selvstendige folkerettslige vurderinger av rammer og grunnlag for militær maktbruk utenfor Norges grenser.

Den norske forståelsen av sikkerhetsrådsresolusjonen 1973/2011 ble ikke uttrykt skriftlig.

I rapporten står det at utvalget foreslår at Grunnloven bør gi klarere uttrykk for hvilke internasjonale operasjoner norske styrker bør brukes i, og når og hvordan Stortinget skal involveres.

Overskred FN-mandatet

Dagbladets kommentator Jan Erik Smilden har tidligere skrevet om kritikken mot den rødgrønne regjeringen etter Libya-engasjementet som:

«etter hvert gikk langt utover FN-resolusjon 1973 der det het at det skulle tas «alle nødvendige midler» i bruk for å beskytte libyske sivile. Da «koalisjonen av villige» etter hvert begynte å bombe for å få til et regimeskifte i Libya, var grensa for FN-mandatet overskredet. Sikkerhetsrådet vedtok aldri at diktator Muammar al-Gadaffi skulle styrtes».

De norske bombeflyene slapp 588 bomber. Norge var blant landene som gjennomførte flest angrep. President Barack Obama omtalte den norske innsatsen som «slagkraftig og verdifull».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!