FEIRING: Russ på Tryvann 2009. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
FEIRING: Russ på Tryvann 2009. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer

Utvalg vil flytte eksamen vekk fra russefeiringen

Ingen eksamen før 23. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Eksamen på videregående skole kan bli flyttet lenger unna 17. mai og russefeiringen.


Endelig! vil mange russ kanskje si, for skoleelever har i årevis kjempet for at eksamen ikke skal kollidere med russefeiringen. Men for årets russekull blir det samme gamle visa: Første eksamensdag er 19. mai, altså bare to dager etter at uker med russefeiring topper seg på nasjonaldagen.

Derimot kan eksamen uten bakrus bli en realitet for fremtidens russ, dersom utredningsgruppa som er nedsatt av Utdanningsdirektoratet får gjennomslag for sitt forslag:

* Ingen eksamen før 23. mai (flyttbar, avhengig av helligdagers plassering).

* All undervisning skal være ferdig før eksamensperioden starter.

Bakgrunnen er ifølge Dagsavisen ikke et ønske om å unngå eksamen i bakrus, men derimot en tilsynsrapport som dokumenterte at ikke alle skoleelever får det antall undervisningstimer de har krav på. Problemet oppstår når ikke alle skal opp til eksamen i visse fag, men hvor klasserom og lærerkrefter likevel er opptatt med eksamen. Løsningen har da vært å gi disse elevene fri, noe som gjør at mange ikke får oppfylt minstetimetallet.

- Det er også en utfordring å gi meningsfull undervisning etter at standpunktkarakter er satt og eksamen avholdt, sier divisjonsdirektør Erik Bolstad Pettersen som har ledet utredningsgruppa.

Han mener likevel at enkelte også kan trenge lengre tid mellom feiring og prestasjoner:

- Vi tror mange vil ha godt av de ekstra dagene mellom 17. mai og eksamensstart, sier han.

Også Utdanningsforbundet og Russens organisasjonskomité (Rok) er positive til å flytte eksamen lenger bort i tid fra russefeiringen.

(NTB)