Oslo  20160810.
Tankesmia Agenda presenterer rapporten "10 bud for en ny integreringspolitikk". Jette F. Christensen t.v og Bård Vegar Solhjell satt i utvalget som kom med forslag. Agenda leder Marte Gerhardsen t..h.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20160810. Tankesmia Agenda presenterer rapporten "10 bud for en ny integreringspolitikk". Jette F. Christensen t.v og Bård Vegar Solhjell satt i utvalget som kom med forslag. Agenda leder Marte Gerhardsen t..h. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Utvalg vil ha nikab-forbud. 
Frp: - Velkommen etter

Agenda-utvalg går inn for nikab-forbud i barneskolen og begrensning av barnehijab. Frp sier velkommen etter, men tviler på at det vil komme noen konkrete forslag fra venstresiden. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sentrum- venstre-sidens politiske tankesmie Agenda, tok i fjor høst initiativ til et integreringsutvalg på tvers av partigrensene.

I går la utvalget, som består av sentrale politikere fra SV, AP, SP, KrF og Venstre fram resultatet av arbeidet, en rapport med navnet «10 bud for bedre integrering».

Det første budet i rapporten er integrering fra dag én.

- Integreringstiltakene må begynne tidligere og omfatte flere enn det som er tilfellet i dag, sier Bård Vegar Solhjell (SV), som har ledet utvalget.

For å få til dette går utvalget inn for barnehageplass til alle barn på asylmottak. De ønsker også å gjøre det lettere for asylsøkere å få midlertidig arbeidstillatelse.

Nikab-forbud i skole

Utvalget tar også til orde for å forby det ansiktsdekkende hodeplagget nikab i skoler og å innføre klare begrensinger av plagget for offentlig ansatte.

- For å få en bedre integrering må vi få til en større deltakelse i det offentlige liv. Da kan vi ikke dekke til ansiktet, sa Jette F. Christensen da rapporten ble lagt fram.

Videre vil de innføre nasjonale retningslinjer for skolens arbeid med å hindre bruk av hijab i grunnskolen, og da særlig barneskolen.

Stortingspolitiker Mazyar Keshvari (Frp) sier velkommen etter når det kommer til forbud mot nikab. Utover dette er han ikke videre imponert over det utvalget presenterer.

- Mye snakk

- Det er veldig mye snakk og lite konkrete tiltak. De kommer med selvfølgeligheter som integrering fra dag en. Hvem er det som er i mot det da? Problemet er at en ikke har lyktes med dette, sier Keshvari.

Han mener at forbudet mot nikab i skolen i realiteten er å slå inn åpne dører fordi det allerede er lagt ned forbud mot dette i Osloskolen.

- Det virkelige problemet er hijab i barneskolen. Her er det ikke noe konkret. Det er snakk om nasjonale retningslinjer, men Bård Vegar Solhjell sier det ikke skal være noe forbud, sier Keshvari som også spør seg om utvalgets arbeid vil føre til konkrete forslag i Stortinget.

- Om det kommer noe konkret ut av dette har jeg mine tvil om. Det er ikke først gang det kommer slike forslag fra SV og Ap, men når vi har tatt dem på ordet og fremmet forslag i Stortinget, sa de at det måtte tas lokalt, sier han.