- Utvalgets konklusjon er alvorlig

Stoltenberg kommenterer Vallas avgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister og leder for Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg kommenterte Gerd-Liv Vallas avgang som LO-leder under en pressekonferanse i ettermiddag.

Valla valgte i dag å trekke seg som LO-leder etter at Fougner-utvalget la fram sin rapport i Yssen-saken. Det LO-nedsatte utvalget slår fast at Ingunn Yssen er blitt trakassert av Valla, og at trakasseringen har påført henne helse- og funksjonssvekkelse.

- Det er alvorlig at Fougner-utvalget konkluderer med at bestemmelser i arbeidsmiljøloven er brutt, sa Jens Stoltenberg, som poengterte at det er spesielt oppsiktsvekkende at LOs eget utvalg kommer til en slik konklusjon.

Stoltenberg sa han ikke kan kommentere eller vurdere rapporten, ettersom han ikke har fått tilgang til hele rapporten eller alt materialet som Fougner-utvalget har hatt.

- Respekt og forståelse 

Arbeiderparti-lederen sa videre at han har respekt og forståelse for at Valla trekker seg som LO-leder.

- Hun gjør det av hensyn til LO, for å bidra til ro. Jeg mener Norge er tjent med en sterk Landsorganisasjon.

På spørsmål om han mener Yssen-saken har skadet Ap, svarte Stoltenberg:

- Dette er en personalsak internt i LO, som det er LOs oppgave å håndtere, ikke Arbeiderpartiets.

Stoltenberg var i det hele tatt lite villig til å snakke om egne følelser rundt saken og uttalte seg konsekvent som Arbeiderparti-leder, og verken som statsminister eller privatperson.

På spørsmål om han mente Valla bør trekke seg fra sentralstyret i Ap, svarte Stoltenberg:

- Det er en god tradisjon at LOs leder sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre. Nå som Valla ikke lenger er LO-leder, er ikke dette noe tema.

Ikke snakket sammen 

Stoltenberg sa han ble informert om Vallas avgang tidlig i dag, men at han, som de fleste andre, har fått mesteparten av informasjonen først i ettermiddag, og at han ikke har hatt kontakt med den avgåtte LO-lederen i løpet av dagen.

Arbeiderparti-lederen fortalte også at han først ble kjent med Yssen-saken tidlig i fjor høst, men at han først ble klar over sakens omfang da Yssens oppsigelse ble kjent i januar.

Stoltenberg poengterte at han ikke har opplevd Valla som sjef, bare som samarbeidspartner. De to har hatt et tett samarbeid de seinere åra.

- Jeg og Gerd-Liv Valla har hatt et godt samarbeid, blant annet om pensjonsreformen og endringene i arbeidsmiljøloven, sa Stoltenberg til det fulltallige pressekorpset

Ga råd

Stoltenberg bekreftet at han har gitt råd til Valla mens saken har pågått.

- Jeg vil ikke gå inn på de enkelte rådene jeg har gitt Valla. Men jeg rådet henne til ikke å lede Arbeiderpartiets valgkomité.

Om mediepresset mot Valla i løpet av saken sa han:

- Vi må skille menneskelige sider fra selve saken. Det som derimot er viktig, er at ulike stemmer blir hørt, vi må unngå flokkmentalitet.

1. nestleder Roar Flåthen er etter Vallas avgang satt inn som konstituert leder i LO.

- Nå ser jeg fram til å samarbeide med Roar Flåthen. Jeg har kjent ham i flere år. Vi har viktige oppgaver å samarbeide om i tida framover, sa Stoltenberg.

TRAKK SEG: Gerd-Liv Valla trakk seg som LO-leder i dag.
PARTILEDEREN OG -SEKRETÆREN: Jens Stoltenberg og Martin Kolberg møtte et fulltallig pressekorps i Arbeiderpartiets lokaler på Youngstorget.