Utvandrer for å få hjelp

Tobias Isak Jago Simonsen (snart 4) ble hørselsoperert i Norge, men får ikke oppfølging som gjør ham i stand til å bruke hørselen. Familien flytter til USA for at han skal få hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/HALDEN (Dagbladet): I dag reiser Bent Simonsen, Lizzie Jago og sønnene Tobias, Caspar og Benjamin til Los Angeles.

Der skal Tobias, som blir fire år i september, lære å høre og å snakke. Det er hjelp han ikke får i Norge, hvor han kan få lære tegnspråk eller tegn og tale sammen.

-  Det er som om et barn som var lam i beina skulle blitt operert og fått rørligheten tilbake, for så å bli satt i rullestol. Vi vil at Tobias skal få utnyttet hele sitt potensial. Han kan lære å fungere normalt, sier mamma Lizzie.

Operert

For drøyt to år siden, da Tobias var 17 måneder gammel, fikk han hjernehinnebetennelse og ble døv. Et halvt år etter ble han CI-operert på Rikshospitalet, og fikk muligheten til igjen å høre.

CI (cochlea implantat) er et kunstig sneglehus, et «høreapparat» av elektroder som opereres inn i øret. Det simulerer lyd, men for å lære å tolke lyden som språk og å snakke, må Tobias gjennom lang opplæring og trening.

-  I Norge finnes godt utbygde tilbud for å lære tegnspråk eller tospråklighet, altså tegnspråk og norsk. Det finnes ikke tilsvarende tilbud for CI-opererte som skal lære å snakke uten å bruke tegn, sier Ona Bø Wie, som nylig har levert doktorgradsavhandling om temaet.

-  Utdanningsdirektoratets holdning er at kompetansesentrenes opplæring skal være tilpasset den enkeltes behov. Denne saken vil vi se nærmere på, sier Marit Solerød, kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsdirektoratet.

Rundt 30 ord

Familien kommuniserer allerede gjennom å snakke til Tobias. Men fireåringen kan bare si rundt 30 ord, og det tar tid å lære.

-  Han forstår mer og mer, men må ha hjelp for å kunne tolke det han hører, sier Bent Simonsen.

-  Hvis et barn som er født hørende trenger å gjenta et ord seks ganger for å få det riktig, må et CI-operert barn gjøre det 600 ganger, sier Lizzie Jago.

Familien blir i USA så lenge det er nødvendig, minst ett år. Pappa Bent skal arbeide i en bistandsorganisasjon, mamma Lizzie, som opprinnelig er engelsk, skal delta i behandlingen av Tobias. Han har fått plass ved John Tracy Clinic, et av verdens ledende kompetansemiljøer på talespråkopplæring.

Senteret er en stiftelse, og behandlingen er gratis.

Oppholdet må familien finansiere selv.

HØRSELSFLYKTNING: Lille Tobias ble hørselsoperert i Norge, men må til USA for å få mer hjelp. Her sammen med mamma Lizzie Jago og pappa Bent Simonsen.