Utvandret møbelhandler ble utenrikspolitisk rådgiver

Riktig etternavn og strategiske giftemål er veien til makta i Afghanistan.

HAR SIKRET SEG: Ahmed Wali Karzai tjener godt på etternavnet sitt - som mange andre Karzaier i Afghanistan. Foto: AP/Scanpix
HAR SIKRET SEG: Ahmed Wali Karzai tjener godt på etternavnet sitt - som mange andre Karzaier i Afghanistan. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er kjent at kameraderiet er utbredt i Hamid Karzais regjering i Afghanistan. Men aldri er utstrekningen og viktigheten av å kjenne den rette - eller å være i familie med den - blitt avslørt i den utstrekning som i New York Times i dag.

Taj Ayubi, for eksempel, hadde forlatt Afghanistan og fått opphold i USA, og drev en møbelbutikk i byen Leesburg i Virginia.

Toppjobber Men da muligheten åpnet seg reiste Ayubi hjem.

Ikke for å selge møbler, men for å bli utenrikspolitisk rådgiver i Karzais regjering.

Kvalifikasjonene kom hovedsakelig gjennom å ha en søster som var gift med en Karzai. Sønnene til Ayubi har også fått seg lukrative posisjoner hos myndighetene.

Videre har en av Karzais nevøer sikret seg en posisjon i toppledelsen i etterretningstjenesten, med ansvar for flere av landets viktigste sikkerhetsspørsmål, en av presidentens onkler er ambassadør til Russland

Etterforskes I sentrum av det hele sitter en av Karzais brødre, som har en nøkkelrolle i byrået som utsteder kontraktørlisenser og dermed avgjør hvem som skal få lov lukrative kontrakter med USA.

Samtidig har presidentens halvbror Ahmed Wali Karzai måttet tåle omfattende beskyldninger om delaktighet i opiumshandel, og storebror Mahmoud Karzai etterforskes av amerikanske myndigheter.

Ronald Neumann, amerikansk ambassadør til Afghanistan fra 2005-2007, sier presidenten knytter til seg «sine egne» i maktposisjoner for å skape et trygt nettverk og sikre seg selv.

Lukrativt - Karzai er overbevist om at vi skal forlate ham. Derfor bygger han et nettverk av lojale følgesvenner, militskommandører og korrupte familiemedlemmer. Det er en del av overlevelsesstrategien hans, mener Neumann overfor New York Times.

- BYGGER SIKKERHETSNETT: President Hamid Karzai, ifølge amerikansk eks-ambassadør. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
- BYGGER SIKKERHETSNETT: President Hamid Karzai, ifølge amerikansk eks-ambassadør. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet Vis mer

Mohammad Karzai, en fetter av presidenten som nå bor i USA, sier han har fått flere oppfordringer om å reise hjem for å drive business.

- Karzaiene i Afghanistan tjener fett på etternavnet sitt, sier Karzai.

- De skjønner ikke hvorfor jeg ikke bare reiser over dit igjen og blir rik.

- GJØR IKKE NOE GALT: Mahmood Karzai, presidentens eldre bror, er under etterforskning. Foto: AFP/Scanpix
- GJØR IKKE NOE GALT: Mahmood Karzai, presidentens eldre bror, er under etterforskning. Foto: AFP/Scanpix Vis mer