Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utveksler fanger etter OSSE-press

PRISTINA (Dagbladet): Iherdig arbeid fra OSSEs observatører førte i går til at både serbiske og albanske fanger ble satt fri. Fangeutvekslingen var et gjennombrudd for OSSEs arbeid i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld ble fem eldre serbere som ble tatt til fange av den kosovoalbanske geriljaen UCK på fredag, satt fri. Tidligere på dagen var ni albanske geriljasoldater allerede sluppet fri.

Triumf uten krise

- Fangeutvekslingen er et klart tegn på at vi har en misjon her, sier en diplomat ved OSSE-hovedkvarteret under forutsetning av anonymitet til Dagbladet. Etter det Dagbladet erfarer har det over lengre tid vært jobbet intenst for å få til fangeutvekslingen.
Dagen i går var den første der OSSE kan notere seg en større triumf uten at det på forhånd har vært KRISE med store bokstaver.

Gårsdagen var også en gledelig dag for OSSE-ambassadør William Walker. Under en tur til Klin møtte han klappsalver fra frammøtte albanere da han kom.

- Walker, Walker, ropte folk i en sjelden tillitserklæring i det krigsherjede Kosovo. Gleden skyldtes at utvisningen av ham er lagt på is av jugoslaviske myndigheter etter en avtale med OSSE-formann Knut Vollebæk tidligere denne uka.

Det var frigivelsen av de ni albanerne som var det store gjennombruddet i går. De ni er fri etter den underhånds avtalen utenriksminister Knut Vollebæk forhandlet fram på høyeste politiske hold i Serbia under sitt forrige besøk i Kosovo for snart to uker siden.

- Det vi ser i dag, er en oppfyllelse av det som var forutsetningene i underhåndsavtalen for ti dager siden, sa OSSEs pressetalsmann Jørgen Grunnet i går.

Full krig truet

Det var for elleve dager siden at åtte serbiske soldater ble løslatt av UCK. Da truet full krig provinsen fordi serberne planla en storaksjon for å få satt gislene fri. Knut Vollebæk var helt sentral for å forhandle fram en avtale om løslatelse som gjorde at de serbiske gislene ble satt fri, og at angrepet aldri ble noe av. De ni albanske fangene som ble sluppet fri i går, er en oppfyllelse av denne avtalen.

De andre som ble løslatt i går, var tre menn og to kvinner fra 59 til 72 år, alle serbere, som ble kidnappet av UCK i landsbyen Nevoljane helt nord i Kosovo på fredag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling