KAN SPARE TUSENLAPPER: Er du lur, binder du studielånsrenta nå. Da kan du spare tusenlapper. 

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAN SPARE TUSENLAPPER: Er du lur, binder du studielånsrenta nå. Da kan du spare tusenlapper. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Utvider fristen for å binde rekordlav studielån-rente

Utvider til midnatt fredag etter enorm pågang med rente på historisk lavnivå. 10 000 har sendt inn søknad bare i dag - Lånekassens nettside gikk ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lånekassen utvider fristen til å binde renta rekordlavt. For første gang i historien kan man binde studielånet til renter på under tre prosent for tre år og fem år.

- Det har vært veldig stor pågang i dag. Totalt har nærmere 30 000 personer søkt om å få binde renta på disse satsene, som er de laveste vi noen sinne har hatt, sier fungerende informasjonsdirektør Solbjørg Sørensen til Dagbladet.

10 000 har søkt i dag - Vi utvider fristen med to døgn til midnatt på fredag. Pågangen har gjort at nettsidene våre har vært nede i kortere perioder, og vi ønsker å sikre at de som ønsker å binde renta, skal få gjort det, sier Sørensen.

Bare i dag har rundt 10 000 søkt om å få binde renta.

Lånekassen har også utvidet åpningstid på kundetelefonen i dag på grunn av den enorme pågangen.

- Telefonen er åpen til kl. 17.00 på grunn av stor pågang om fast rente. Et viktig poeng er at du ikke kan binde renta over telefon. Det ordinære er på Dine sider på Lånekassens hjemmesider og søke om fast rente der. Vi har også en nødløsning med faks.

- Er det ofte problemer med nettsidene?

- Nei, det var bare en nedetid på rundt ti minutter for en kort tid siden. Det er ikke noe stort problem, men det er nok til at vi ikke tar sjansen på at noen går glipp av muligheten.

Nedetiden på Lånekassens nettsider sier likevel litt om den enorme interessen.

- Bind renta nå! Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim råder deg til å binde studielånsrenta.

- Selvsagt kan tilbudet ved neste korsvei være lavere enn dagens fastrente, men jeg tror ikke det er så sannsynlig. Rentemarkedet er på vei opp, ikke lenger nedover, sier Kvadsheim.

- Med fastrente følger forutsigbarhet og trygghet, normalt et gode som man er villig til å betale litt ekstra for, sier han videre.

Nettopp derfor «skal» det være dyrere å binde enn å la renta flyte, noe også historien viser. Men fallhøyden, eller tapet ved å binde, om du vil, er selvsagt mye mindre når fastrentene er så lave som nå, ifølge Kvadsheim. Renta kan aldri krype under null.

- Hvis styringsrentene skulle nærme seg japanske nivåer fra 2001, noe som er mildt sagt lite sannsynlig i Norge, ville den flytende renta likevel holdt seg på 1-2 prosent, siden Lånekassen legger på ett prosentpoeng margin, sier Kvadsheim

- Så i et worst case, ikke særlig sannsynlig, scenario ligger kanskje den flytende renta på 2 prosent.

- Mens du som har bundet altså betaler 2,87 prosent for fem års binding. Big deal.... Tapet blir svært begrenset. Men hvis den flytende renta i stedet for skulle stige med tre prosentpoeng i perioden, begynner renteforskjellen å svi, vel og merke for dem som valgte å ikke binde.

- SLÅ TIL: Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim råder deg til å binde studielånsrenta - før fredag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- SLÅ TIL: Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim råder deg til å binde studielånsrenta - før fredag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer