Utvider granskningen av Forsvarets båtsalg

- Mer informasjon har kommet opp.

MER INFORMASJON: Den eksterne granskningen av Forsvarets båtsalg til paramilitære i Vest-Afrika utvides til utgangen av oktober som følge av «mer informasjon som har kommet opp». Illustrasjonsbilde. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MER INFORMASJON: Den eksterne granskningen av Forsvarets båtsalg til paramilitære i Vest-Afrika utvides til utgangen av oktober som følge av «mer informasjon som har kommet opp». Illustrasjonsbilde. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsledelsen legger fullstendig lokk på all informasjon rundt Forsvarets fartøysalg og de såkalte «Nigeria-båtene» som har havnet hos paramilitære selskaper i Vest-Afrika.

Eksterne granskere i det internasjonale revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PWC) hadde frist til 1. oktober å levere sin granskningsrapport. Men rapporten som ble levert til Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) er bare en foreløpig rapport, får Dagbladet opplyst. Ny informasjon har ført til at granskerne har bedt om mer tid. Nå kan en endelig rapport først ventes i slutten av oktober.

- Må avvente - Mer informasjon er kommet opp som skal ettergås av PWC, og PWC har vurdert at det vil ta ytterligere omlag 14 dager for å behandle informasjonen og gjennomarbeide denne. FLO forventer å få endelig rapport innen utgangen av oktober, og vi må avvente en endelig overlevering før vi kan gi ytterligere kommentarer i saken, skriver forsvarssjefens pressetalsmann, oberstløytnant Eystein Kvarving, i en e-post til Dagbladet.

Hva slags informasjon som har kommet opp, vil ikke Forsvaret si noe om. De ønsker heller ikke å kommentere noen av Dagbladets siste avsløringer i saken, som kom like før granskningsrapporten skulle leveres.

Nye avsløringer Blant disse avsløringene er hvordan en stor mengde dokumenter og millionkontrakter er sporløst forsvunnet fra Forsvarets arkiver. Dagbladet har også avslørt at Forsvaret selv inviterte representanter for en nigeriansk krigsherre og paramilitære til Norge for å kjøpe tidligere norske krigsskip.

NY DRAKT: Bildet viser den tidligere norske missiltorpedobåten KNM «Terne» på tokt langs Bonny River i Nigeria i sommer. Nå driver hun væpnet piratjakt og skatteinnkreving som del av den private kystvaktflåten til krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Foto: Privat.
NY DRAKT: Bildet viser den tidligere norske missiltorpedobåten KNM «Terne» på tokt langs Bonny River i Nigeria i sommer. Nå driver hun væpnet piratjakt og skatteinnkreving som del av den private kystvaktflåten til krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Foto: Privat. Vis mer

Mandag kunne Dagbladet også avsløre at ytterligere to marinefartøy Forsvaret har solgt, KNM «Vigra» og KNM «Hessa», nå brukes til bevæpnede sikkerhetsoppdrag og piratjakt utenfor Kamerun.

Via skipenes egne automatiske identifikasjonssystem (AIS) har Dagbladet kartlagt bevegelsene til ti solgte marinefartøy, hvorav ni brukes til væpnede operasjoner for paramilitære i Vest-Afrika, mens den tiende, KNM «Horten», har blitt holdt tilbake i England av Britiske myndigheter. Også denne var på vei til Vest-Afrika da Dagbladet kom med de første avsløringene i saken i juni.

Opp i kontrollutvalget Utenom den eksterne PWC-granskningen, granskes saken også internt hos Forsvaret, Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet og Tollvesenet. I tillegg skal båtsalget opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité neste tirsdag. Da vil både forsvarsministeren og utenriksministeren bli avkrevd svar i saken.

Kontrollkomiteen skulle egentlig ha behandlet saken i går, men på grunn av trontaledebatten på Stortinget og flere andre større arrangementer, ble gårsdagens møte avlyst og utsatt av praktiske årsaker.

TIL KAMERUN: Mandag kunne Dagbladet avdekke hvordan ytterligere to norske marinefartøy, KMN «Vigra» og KNM «Hessa», nå utfører væpnede operasjoner for paramilitære utenfor Kamerun. Foto: Privat.
TIL KAMERUN: Mandag kunne Dagbladet avdekke hvordan ytterligere to norske marinefartøy, KMN «Vigra» og KNM «Hessa», nå utfører væpnede operasjoner for paramilitære utenfor Kamerun. Foto: Privat. Vis mer

Også utenriks- og forsvarskomiteen vurderer å ta saken opp til behandling. Riksrevisjonen sier at de er kjent med saken, men at de avventer.

- Riksrevisjonen er kjent med saken. Vi vil ikke foreta oss noe så lenge vår oppdragsgiver, Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, er i dialog med regjeringen om saken, sier ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen Tor Digranes.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

INVITERT:Onsdag 1. okrober kunne Dagbladet avsløre at Forsvaret selv har invitert representanter for den nigerianske krigsherren og andre paramilitære til Norge for å kjøpe tidligere krigsskip. Noe de frem til nå har nektet ethvert kjennskap til. Faksimile: Dagbladet
INVITERT:Onsdag 1. okrober kunne Dagbladet avsløre at Forsvaret selv har invitert representanter for den nigerianske krigsherren og andre paramilitære til Norge for å kjøpe tidligere krigsskip. Noe de frem til nå har nektet ethvert kjennskap til. Faksimile: Dagbladet Vis mer

LES OGSÅ:
Norske krigsskip havnet i Nigeria
Beryktet eks-pirat bruker norske krigsskip (Pluss)
Reagerer på at norske krigsskip havnet hos nigeriansk krigsherre
Smeller det igjen, er det ikke godt å si hvilken side disse båtene havner på
Støre legger ansvare på britiske myndigheter
Ber britene holde tilbake KNM «Horten»
Forsvaret hevder skipene har britiske flagg. Men de ble aldri registrert
Nå seiler også KNM «Horten» uten flagg og registrering
Solgte kystvaktskip til omstridt sørafrikansk våpeneksportør
Støre mener Norge har et av verdens strengeste eksportregelverk
- Nå må Børge Brende på banen
Kontrollkomiteen vil granske Forsvarets båtsalg
Han fikk kjøpe norsk krigsskip til borgerkrigen i Libya
Nekter for å ha kjent til Libya-kontrakt
Forsvaret innleder full ekstern gransking etter krigsskip-avsløringene
Tollvesenet slo alarm om Forsvarets krigsskipssalg
Også Tollvesenet skal granske Forsvarets båtsalg
Regjeringen strammer inn regelverket etter Dagbladets avsløringer
Millionkontrakter og dokumenter er sporløst forsvunnet
Inviterte krigsherrens menn til Norge for å kjøpe krigsskip
Forsvarsministeren: - Det som kommer fram er veldig alvorlig
Brende og Søreide må svare for «Nigeria-båtene»
Avslørt av sin egen teknologi
• VIDEODOKUMENTAR: Slik havnet krigsskipene i Nigeria