Utvider kontrollhøringen

Korrupsjonssiktet orlogskaptein og Forsvarets salgssjef forklarer seg til Stortinget om salg av forsvarsutstyr.

SALGSSJEF: Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter har hatt ansvaret for alt salg av utrangert forsvarsmateriell. Da forsvarsministeren beordret full gjennomgang av salgene ble Melsæter satt på jobben. Nå skal han forklare seg for Stortinget. Foto: Forsvaret
SALGSSJEF: Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter har hatt ansvaret for alt salg av utrangert forsvarsmateriell. Da forsvarsministeren beordret full gjennomgang av salgene ble Melsæter satt på jobben. Nå skal han forklare seg for Stortinget. Foto: ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget kontroll og konstitusjonskomité besluttet i dag å utvide fredagens kontrollhøring om salgene av marinefartøy til Nigeria, lastebiler til Eritrea, beltevogner til Sudan og jagerfly til Texas.
Nå blir det kontrollhøring også på torsdag, der to av de som kan fortelle mest om disse salgene vil forklare seg.

Åpen Den korrupsjonssiktede orlogskapteinen som håndterte alle salgene av marinefartøy, og som er siktet for å ha mottatt 150 000 dollar personlig fra nigerianerne han solgte fartøyene til, vil for aller første gang forklare seg for offentligheten.

- Høringen torsdag blir også åpen, sier kontrollkomitemedlem Gunvor Eldegard (Ap).

Orlogskapteinens tidligere sjef, komandørkaptein Odd Stein Sundling Melsæter, vil også for første gang gi en fyldig forklaring for offentligheten. Melsæter var fram til 2013 sjef for alt salg i Forsvaret, og ble selv ble satt på jobben med å granske salgene da forsvarsminister Ine Eriksen Søreide krevet full gjennomgang av salgene.

- Vi har jobbet en stund for å få de to til å komme, for vi tror de kan ha mye å fortelle om hva som var klarert oppover i systemet, sier Eldegard.

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan embedsmenn helt på toppen av Forsvarsdepartementet heiet fram salgene av marinefartøyene som gikk til Nigeria og Kamerun.

Vokst Dermed har denne saken vokst til å bli en av de mest omfattende høringene kontrollkomiteen har gjennomført. Første høring i saken var 30. april i år, men da var det mange spørsmål komitéen ikke fikk svar på.

Og siden den gangen har saken vokst fra å handle om marinefartøy til Vest-Afrika, til også å handle om eksport av norske lastebiler til Eritrea, beltevogner til Sudan og jagerfly til et privat selskap i Texas, USA. Forsvarsdepartementets internrevisjon har slaktet salgene av to F-5 jagerfly til Texas-milliardæren Ross Perot jr.

I september ble det endelig besluttet at det skulle gjennomføres en ny høring, og i dag er det altså besluttet å utvide denne siste høringen fra én til to dager.