SALGSSJEF: Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter har hatt ansvaret for alt salg av utrangert forsvarsmateriell. Da forsvarsministeren beordret full gjennomgang av salgene ble Melsæter satt på jobben. Nå skal han forklare seg for Stortinget. Foto: Forsvaret
SALGSSJEF: Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter har hatt ansvaret for alt salg av utrangert forsvarsmateriell. Da forsvarsministeren beordret full gjennomgang av salgene ble Melsæter satt på jobben. Nå skal han forklare seg for Stortinget. Foto: Forsvaret Vis mer

Utvider kontrollhøringen

Korrupsjonssiktet orlogskaptein og Forsvarets salgssjef forklarer seg til Stortinget om salg av forsvarsutstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Stortinget kontroll og konstitusjonskomité besluttet i dag å utvide fredagens kontrollhøring om salgene av marinefartøy til Nigeria, lastebiler til Eritrea, beltevogner til Sudan og jagerfly til Texas.
Nå blir det kontrollhøring også på torsdag, der to av de som kan fortelle mest om disse salgene vil forklare seg.

Åpen Den korrupsjonssiktede orlogskapteinen som håndterte alle salgene av marinefartøy, og som er siktet for å ha mottatt 150 000 dollar personlig fra nigerianerne han solgte fartøyene til, vil for aller første gang forklare seg for offentligheten.

- Høringen torsdag blir også åpen, sier kontrollkomitemedlem Gunvor Eldegard (Ap).

Orlogskapteinens tidligere sjef, komandørkaptein Odd Stein Sundling Melsæter, vil også for første gang gi en fyldig forklaring for offentligheten. Melsæter var fram til 2013 sjef for alt salg i Forsvaret, og ble selv ble satt på jobben med å granske salgene da forsvarsminister Ine Eriksen Søreide krevet full gjennomgang av salgene.

- Vi har jobbet en stund for å få de to til å komme, for vi tror de kan ha mye å fortelle om hva som var klarert oppover i systemet, sier Eldegard.

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan embedsmenn helt på toppen av Forsvarsdepartementet heiet fram salgene av marinefartøyene som gikk til Nigeria og Kamerun.

Vokst Dermed har denne saken vokst til å bli en av de mest omfattende høringene kontrollkomiteen har gjennomført. Første høring i saken var 30. april i år, men da var det mange spørsmål komitéen ikke fikk svar på.

Og siden den gangen har saken vokst fra å handle om marinefartøy til Vest-Afrika, til også å handle om eksport av norske lastebiler til Eritrea, beltevogner til Sudan og jagerfly til et privat selskap i Texas, USA. Forsvarsdepartementets internrevisjon har slaktet salgene av to F-5 jagerfly til Texas-milliardæren Ross Perot jr.

I september ble det endelig besluttet at det skulle gjennomføres en ny høring, og i dag er det altså besluttet å utvide denne siste høringen fra én til to dager.

Forsvarssalgene

• Dagbladet har i en rekke artikler i fjor og i år avdekket hvordan Forsvaret har solgt minst 13 utrangerte marinefartøy til paramilitære i Vest-Afrika.

• En tidligere sentral medarbeider i Forsvarets logistikkorganisasjon er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med båtsalgene.

• Salget av marinefartøyene var gjenstand for høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 30. april.

• Dagbladet har videre avdekket at militære lastebiler er solgt fra Norge til Eritrea i strid med FNs våpenembargo.

• 30 beltevogner av typen Hägglund BV206, som blant annet kom fra Kongens garde, er solgt fra Norge til krigsherjede Sudan. To briter som var involvert i denne handelen ble dømt til fengsel, men i Norge har ikke eksporten fått konsekvenser.

• Forsvaret har også solgt tilsvarende beltevogner til russere, samtidig som vi har forsynt Finland og våre NATO-allierte på Baltikum med BV206-vogner.

• Forsvarsdepartementets internrevisjon har gjennomgått salgene av to F-5 jagerfly til milliardæren Ross Perot jr. i Texas. De konkluderer med at Forsvaret viste svært lite om hva flyene skulle brukes til da de ble solgt. Funnene ble vurdert som så alvorlige at departementet varslet Økokrim.

• Manglende svar i den første høringen og alle de nye avsløringene gjør at Stortingets kontrollkomité skal holde ny høring om saken 26. og 27. november.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer