Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utvider krigen mot al-Qaida

LONDON (Dagbladet): USA og Storbritannia vil ikke bremse kampen mot internasjonal terrorisme når den militære operasjonen i Afghanistan er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne og britene anser den pågående militære aksjonen i Afghanistan som vellykket, og de er beredt til å gå til aksjon mot andre land der al-Qaida og Osama bin Laden har terrornettverk.

- Vi har vind i seilene, og vi ønsker ikke å slakke på disse, sier en sentral kilde i Washington til den britiske avisa The Sunday Times.

Raskt til aksjon

Mål som er knyttet til Osama bin Laden og hans nettverk i Somalia, Sudan og Jemen står øverst på prioriteringslista, sier sentrale kilder til avisa.

Tony Blair og George Bush skal være enige om at de to landene må fortsette den suksessen de har hatt til nå ved raskt å gå til aksjoner andre steder når kampen i Afghanistan er vunnet.

Etterretningsagenter fra både USA og Storbritannia har allerede vært i de tre landene for å samle informasjon og konstatere forbindelser til bin Laden og hans organisasjon al-Qaida. De opplysningene som er hentet inn fra MI6 og CIA anses som pålitelige.

Militære forberedelser er allerede gjort, men det foreligger ennå ikke konkrete planer om å angripe spesifikke mål, skriver the Sunday Times.

De første aksjonene kan settes i verk allerede i slutten av januar om den pågående aksjonen i Afghanistan da nærmer seg slutten.

Jemen første mål

Det anses som mest sannsynlig at Jemen vil være det landet som først blir mål for det som beskrives som «Washingtons vrede». I fjor ble 17 amerikanske marinesoldater drept da en selvmordsaksjon ble gjennomført mot det amerikanske fartøyet «USS Cole». al-Qaida-medlemmer, derav mange veteraner fra Afghanistan, skal ha etablert baser og treningsleirer i fjellene nord i landet.

I Sudan er det ventet aksjoner mot tilhengere av Hassan al-Turabi, et tidligere parlamentsmedlem som nå sitter i husarrest. I Somalia er al-Itihaad-gruppa mål for amerikanske aksjoner med britisk støtte.

- Vi kan ikke bekrefte mål, men de tre nevnte land er alle forbundet med terroraktivitet, uttaler en kilde ved det britiske Forsvarsdepartementet. Terroristene i al-Qaida skal ikke få hvile.

Hele Norges coronakart