FÅR STØTTE: Ahmad Almasri (21) og Nabhan Azam (43) ønsker å flytte inn i kollektiv sammen. Det ønsker Jan Tore Sanner å hjelpe dem med. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FÅR STØTTE: Ahmad Almasri (21) og Nabhan Azam (43) ønsker å flytte inn i kollektiv sammen. Det ønsker Jan Tore Sanner å hjelpe dem med. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Utvider pengestøtte til flyktninger: Vil ha flere i kollektiv

Legger 21 millioner på bordet gjennom revidert nasjonalbudsjett. Jan Tore Sanner lover ordningen til slutt vil spare skattebetalerne penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen vil gjøre det lettere for flyktninger å bo sammen i kollektiv. Derfor utvider kommunalminister Jan Tore Sanner (H) nå bostøtten for personer i bokollektiv.

I morgen går han til Stortinget og ber om 21 millioner kroner til utvidelsen. Pengene kommer gjennom revidert nasjonalbudsjett og omtales i integreringsmeldingen. Allerede neste år vil pengepotten bli langt større, lover Sanner.

- Dette er veldig fornuftig. Å ha én flyktning boende på mottak koster 150 000 kroner per år, mens bostøtten ligger - litt avhengig av inntekt - på 27 000 kroner året. Dette er en vinn-vinn situasjon, sier Sanner til Dagbladet.

Han håper flere flyktninger nå kommer ut av mottak og inn i storsamfunnet, ettersom den nye bostøtten gir litt romsligere økonomi. Den vil også avlaste deler av kommunenes økonomiske belastning, og til syvende og sist tjener alle på dette, ifølge Sanner.

- Samfunnet sparer penger, flyktninger får eget sted å bo, oppsummerer statsråden.

- Store besparelser Fram til i dag har svært få bokollektiv fått støtte av staten fordi man har slått sammen inntektene til personene i bofellesskapet. Altså har man ikke tatt hensyn til hvor mange som faktisk bor under samme tak og deler på pengene.

Dette blir det nå slutt på.

- For samfunnet ligger det store besparelser, og vi mener det er urimelig at man ikke skal få bostøtte om man bor sammen. Slik kan flyktninger raskt komme ut av mottak og få sitt eget sted å bo. Det vil selvsagt bedre integreringa, og mange synes nok også det er hyggelig å bo sammen med noen, sier Sanner.

Allerede fra høsten vil det være mulig å søke om utvidet bostøtte, og ordningen gjelder ikke bare flyktninger. Også andre som har krav på bostøtte og ønsker å bo sammen vil kunne søke på ordningen.

Dyrt alene Den utvidede støtten blir en gulrot for kommunene og tiltaket er trolig skreddersydd for spesielt én omtalt gruppe flyktninger: Enslige menn.

To av dem som tar imot Sanners pengepakke med glede er Ahmad Almasri (21) og Nabhan Azam (43). De kom fra Syria til Norge for seks måneder siden, og ble kompiser da de bodde vegg-i-vegg på flyktningmottak. Nå ønsker de, sammen med en tredje syrer, å flytte sammen i kollektiv.

- Det er vanskelig å få leilighet alene i Norge, men enklere hvis man er flere. Sammen kan vi også ta vare på hverandre, hjelpe til hvis en av oss er syk eller behøver hjelp til å lære norsk eller søke jobb. Vi blir som en familie, sier Almsari.

- Vi blir en familie Han studerte kjemi i Damaskus før borgerkrigen raserte hjemlandet hans, mens Azam arbeidet i en klesbutikk. Tredjemann i kollektivet er 27 år og utdannet farmasøyt. De har blinket seg ut Holmlia i Oslo som et sted de har råd til å bo.

- Blir aldersforskjellen et problem, da? Du er på byen på kvelden, Azam hjemme med en kopp te og ei bok?

- Nei, han er som min storebror, og vi tar vare på hverandre. Jeg tror vi kommer til å komplimentere hverandre når vi bor sammen, sier Almsari før Azam avbryter:

- Jeg har barn hjemme i Syria, så jeg er vant til at ungdommen roter og søler.

Både private og kommunale boliger omfattes av endringen.